Очевидно французите, които са известни с любовта си към храната и хубавото вино, имат съвсем различни приоритети при използването на новите технологии за клониране. Това стана ясно след като местните власти в провинция Корез обявиха, че имат намерение да започнат да клонират известния в цял свят деликатес - трюфел.

Днес един килограм от гъбата, която е сред най-рядко срещаните деликатеси в света, струва около 1300 щ. долара на американския пазар.

Решението за клониране на трюфели е взето след значителното намаляване на добивите от тях през последните години. Ако в началото на XX в. във Франция ежегодно са събирани по 1000 тона от продукта, то днес този показател е едва 40 - 50 тона.

Властите в Корез ще сключат тригодишен договор, за разработката на методика за изкуствено създаване на трюфели с компаниите Delpeyra и STEF-TFE. Клонираните гъби ще растат в лаборатория, вместо в корените на дървета, както е обичайно за истинските.

Тагове: