Генетици от Държавния университет в Орегон патентоваха нова разновидност на тъмночервените ядивни морски водорасли „дулсе“. От срещащите се в природата сортове „дулсе“, модифицираното водорасло се различава по ярко изразения си вкус на бекон, който се появява при варене или печене. Освен това то расте изключително бързо, като в лабораториите си учените са отбелязали седмично нарастване с 9 до 13 килограма.

Групата изследователи е поканила майстор готвача Джейсън Бол за разработването на комерсиални продукти с използването на новия сорт водорасли. Изучавайки около 50 варианта – от каша за бързо приготвяне до бира, те са решили, че първият им продукт ще бъде сос за салати, а скоро след това на пазара ще се появят и бисквитки от водорасли.

В САЩ 400 грама „дулсе“ струват 60 долара, като изобретението на орегонските генетици ще направи водораслите по-достъпни. Дулсе превъзхождат по питателните си свойства двойно къдравото зеле „кале“, а съдържанието на белтъчини в тях достига до 19%. До момента този вид водорасли се използваше предимно в качеството на подправка.