Технологичните учени отдавна знаят, че бъдещето на компютрите ги води все по-близо до нашия малък, лигав мозък. Експертите от IBM показват своят опит да претворят килограм и половина сиво вещество в силикатна машина – TrueNorth. Творението им се състои от 4096 процесорни ядра, които симулират 1 000 000 неврона и 256 000 000 синапса.

Този чип работи на различен принцип от платките в компютрите ни – наречена от компанията „пикови неврони“, технологията обработва данните като схема от импулси, подобно на начина, по който се предполага, че мозъкът съхранява информация.

 

TrueNorth

Примерна визуализация на принцип на работа на TrueNorth. Изображение: IBM

 

От IBM вече са пробвали способностите на TrueNorth да извършва елементарни задачи на изкуствен интелект, като разпознаване на снимки. Според тях машината се справя повече от добре, с адекватна скорост и много по-малко усилия и енергия от конкурентните ѝ аналози. Чипът е тестван и с информационния тест на DARPA NeoVision2 Tower, който включва снимки от върха на кулата Хувър в Станфордския университет, височина – 86 м. На изображенията TrueNorth разпознава обекти, като хора, велосипедисти, коли, автобуси и камиони с 80% точност. При тестовете с видео на 30 кадра в секунда, машината се справя с обработването на информацията в движение, като за целта са ѝ необходими „само“ 63 mW.

Надзирателят на проекта, Дармендра Мода, коментира: „Няма CPU. Няма GPU, няма хибриден компютър, който може да достигне частица от това, което сме в момента.“ Чипът на IBM може да поведе революция не само в областта на суперкомпютрите, но и в почти всяка друга технология – облачни услуги, умни устройства,изкуствен интелект. Фундаментално различния принцип на работа на TrueNorth може да бъде крачката, която трябва на технологичния сектор за нов скок, след праволинейното развитие от последните години.