Наградите Иг-Нобел (Ig Nobel) бяха връчени в края на миналата седмица, за да отличат някои от най-нелепите и съмнителни научни открития, направени през изминалата година. Сред победителите се отличават проучване върху начина, по който магнитното поле на Земята влияе върху изхождането на кучетата и защо хората виждат образа на Христос върху препечена филийка.

Всяка година Иг-нобеловите награди (или антинобеловите награди, тъй като са своеобразна пародия на сериозните отличия) се връчват на откритията, които „първо карат хората да се засмеят, а след това да помислят“. Церемонията се проведе в Харвардския университет, пишат от livescience.com, а откриването е повече от достойно – мъже, маскирани като запалителни свещи (боядисани с боя със сребърен цвят) подканват говорителите, а през това време хартиени самолетчета прелитат над публиката. Въпреки че огромна част от победителите (и присъстващите) са сериозни учени, цялата идея на наградите е свързана с хумор и забавление. В категория „Арктическа наука“ се отличиха учени, които са се маскирали като полярна мечка, за да проверят реакцията на норвежките северните елени.

 

 

Наградата за медицина беше присъдена на доктори, които използвали осолено свинско месо, за да излекуват кръвоизлив от носа. Първоначално изпробвали множество модерни и скъпи методи, но след това се спрели върху този интересен лек – тампони за нос, изработени от осоленото месо. „Казват, че беконът прави всичко по-хубаво“, коментира Сонал Сарая, един от докторите, удостоени с наградата.

Награда получиха и учени, които открили, че кучетата предпочитат да се нагаждат според магнитното поле на Земята, когато извършват естествените си нужди. За постижения в неврологията заслужена награда получиха изследовалите, чиято цел е да открият защо някои хората виждат образи на места, на които те всъщност не съществуват. Терминът е лицева парейдолия и именно това е причината някои хора да виждат образа на Христос върху препечена филийка.Наградата за икономика отиде при Националния статистически институт на Италия, „който гордо пое инициатива, която да накара страните от Европейския съюз да включват приходите от проституция, нелегално разпространение на наркотици, контрабанда и всички нелегални финансови транзакции, когато изготвят официалната оценка на вътрешната си икономика“, според журито на Иг-Нобел. Интересно е, че раздаването на отличията беше направено от носители на истинските нобелови награди. В категория "Физика" отличиците бяха учени, проучили хлъзгавостта на банановите кори.

Наградите Иг-Нобел се състоят за първи път през 1991 г., когато е отличен Жак Бенвенист. Французинът открива, че водата има памет. През следващата година е отличена френската сакутска организация (Eclaireurs de France), която има за цел да заличава графити. За съжаление, те успели да увредят рисунки на бизони от праисторически хора.

През 1995 г. за своите постижения в областта на психологията са отличени учените, които успяват да научат гълъби да различават творби на Пикасо от тези на Моне. Наградите вече имат 24-годишна история, а ние не трябва да забравяме, че дори сериозната наука има забавна страна.

Оцени:
Рейтинг: 4
Най-четени
Всички

Глобиха Sony, защото не указва, че онлайн играта на PS4 е платена

351 | 16.01.2019
Още от HiEnd

Роботите на LG ни правят по-ефективни, а живота ни - по-лесен (ВИДЕО)

7 | 16.01.2019