От сепсис умират папа Йоан Павел II и Кристофър Рийв, може да се причини от всяко замърсяване на кръвта и все още е една от водещите причини за смърт по цял свят.

Сепсисът е автоимунна реакция на инфекция – тялото превръща нещо, което би трябвало да е обрив, кашлица или, в краен случай грип, в органна недостатъчност. Смъртта често настъпва до часове, дори при съвременните медицински практики.

Единствените методи за лечение са ранна диагностика (често – въпрос на късмет) и силни антибиотици. Екип медици от Харвард тестват различен подход – да изтеглят микробите и токсините, които изпускат те в кръвта – задача, която по принцип е отделена за далака.

За да улавя патогените, екипът използва магнитни зърна, покрити с MBL. Това е естествен протеин, който се прилепя към чужди тела в организма, за да го защити. Следващата стъпка е извеждането на бактериите от системата. Устройството, което използват е с приблизителните размери на тесте карти и изглежда като машина за хемодиализа. Кръвта влиза през един канал, получава доза от зрънцата, които се „закачат“ за патогенът и се филтрират през 16 канала с помощта на магнити.

Ефикасността на първите тестове с донорска кръв е 90% само след 5 цикъла. Вторият тест е с натровени плъхове. По време на 5-часовия експеримент 86% от контролната група умира, в сравнение със само 11% от тази, чиято кръв се пречиства.

Освен причинителите на сепсис, изкуственият далак може да пречиства вирусни и други патогени – може би дори ХИВ, Ебола и много автоимунни заболявания.