Използвайки същата технология, с която овцата Доли беше клонирана преди повече от две десетилетия, китайски учени успешно клонираха маймуни от породата макак. Резултатът са две абсолютно идентични маймунчета на име Жонг Жонг и Хуа Хуа, родени преди съответно осем и шест седмици. Това са първите примати в света, които са успешно клонирани от неембрионална клетка.

След овцата Доли са клонирани много животни, включително кучета, коне и зайци, но случаят с маймуните е много значим, тъй като те са единствените животни, които в миналото са показвали резистентност към техниките на клониране. Генетично идентичните животни са полезни в различни клинични изследвания, тъй като при експериментите генетичните различия в тях усложняват резултатите. Подобни клонинги могат да се използват за тестване на нови лекарства преди достигане на клиничен етап, както и да помогнат на учените да открият генетични връзки във възникването на различни заболявания.

Учените в Шанхай са използвали процес, в който ядрото от соматични клетки се прехвърля в яйцеклетка с отстранено ядро. Те са постигнали успех след общо 127 опита. Това е и първото успешно клониране с използването на ядро от ембрионални клетки, а не клетки от възрастен, както е било при овцата Доли. Китай продължава да напредва в биомедицинските изследвания – там вече над 86 души са третирани с метода CRISPR, докато в САЩ например той току-що бе приложен за пръв път в клинично изследване с хора.