Само в Америка всяка година 22-ма души умират, докато чакат ред за трансплантация на орган. Вече има огромен напредък в развиването на човешки органи в телата на опитни животни – най-вече на черен дроб, панкреас или бъбрек; но все още не сме стигнали до решението, което ще реши проблема с липсата на органи за трансплантация при нужда. Тази седмица обаче се случи още един гигантски скок в тази посока, който има потенциала да ни пренесе доста напред в тази борба – учени успяха да създадат ембрион на прасе, в който има имплантирани човешки клетки, потенциално способни да се изградят в човешки органи и да се използват за трансплантация впоследствие.

 

Смесване на два биологични вида

Така наречената „химера“ – хибридът ембрион, който носи белези и на прасе, и на човек, е първото по рода си създадено животно, носещо в себе си смесени клетки от два биологични вида. Учените се опитват да постигнат това от десетилетия – да успеят да препрограмират в епруветка стволови клетки и да ги накарат да се развият в истински, триизмерни тъкани и органи. Трудностите при въпросните разработки бяха свързани най-вече с недостатъчно технологично напреднало оборудване и политическо забавяне на разрешителните за експериментите. През последните четири години е постигнато развиването на ембрион химера между плъх и мишка, два доста сходни биологични вида. При създаването на химерата прасе-човек е имало много по-голямо предизвикателство, тъй като са значително различни и рискът от отхвърляне на човешките клетки е голям. Тя обаче вече е факт – два различни биологични вида са слети в един ембрион и доближаването до създаването на човешки органи с цел трансплантация у животно вече е голямо.

 

1500 опита

В института Салк, Калифорния, учените биолози Хуан Карлос Изписуа Белмонте и Юн Ву са направили над 1500 опита с внедряването на извлечени от кожа или кръв стволови клетки в прасешки ембрион. Най-добрите опити са се получили с плурипотентни стволови клетки, които са единствените клетки със способността да се преобразят в почти всички видове тъкани в организма. При експеримента човешките клетки са били оцветени във флуоресцентна боя, така че да се открие преплитането с прасешките, когато се случи то. Успешният опит е показал по една човешка клетка, вградила се на всеки 100 000 прасешки. Целта за в бъдеще е да се вгражда по една клетка на всеки 1000 или дори 100.

 

 

Работата продължава

Към момента „успешните“ ембриони се унищожават след четири седмици (първия триместър) на техния живот – ограничението е поставено от правителството и все още не може да бъде прескочено. Експериментът повдига и значително количество етични и правни въпроси – най-вече дали сътворяването на подобни хибриди няма да доведе до интелигентни същества, които да разбират и знаят, че са създадени единствено за експерименти и в помощ на човечеството. Страданието на едно животно все още се преглъща в името на много неща като храна, облекло и т.н.; страданието на едно получовешко, съзнателно същество – не е много сигурно.

Все пак постижението е голямо от гледна точка на изследванията на клетъчно ниво на потенциалното отглеждане на органи, така че човешкият живот да може да се спасява един ден с трансплантация при 100% от случаите.

Тагове:
Най-четени
Всички

Huawei към Тръмп: „Не искаш да ни караш да се конкурираме с Google”

290 | 19.08.2019
Още от HiEnd

Новите самолети, с които ще летим през 2022 г. (ВИДЕО)

17 | 15.08.2019