Миналата седмица Китайското външно министерство заяви, че забелязаният във въздушното пространство на Монтана, САЩ, е гражданско въздушно летателно средство, което се е отклонило от курса си. Изявлението не само идентифицира произхода му, но и подчертава мисията му, обяснявайки, че балонът се използва за метеорологични изследвания. Правителствени служители се извиниха за своя своенравен балон и посочиха като главен виновник неконтролируемото въздушно течение.  
Балонът обаче се превърна в толкова обсъждана тема, че се наложи държавният секретар Антъни Блинкен да отмени планирано пътуване до Пекин. Основният проблематичен момент е, че мистериозният бял балон се е появил именно над Монтана - място, където се намира един от трите ядрени силоза на страната. Балонът привлече вниманието на американските военни служители и президента Джо Байдън. Говорителят Мао Нин обезсърчи спекулациите и шума около шпионския балон, като каза на Вашингтон да остане „хладнокръвен“ и заяви, че Китай е страна, която спазва закона.

 

Според Асошиейтед прес Китай се надява и двете страни да разрешат въпроса „спокойно и внимателно“. Ройтерс обаче съобщи, че американската администрация е приела казуса доста сериозно. Официален представител на САЩ коментира пред Ройтерс, че шпионският балон е имал „ограничена допълнителна стойност от гледна точка на събирането на разузнавателна информация“.

Снимки: Unsplash

Виж още: Американските военни са съобщили за стотици срещи с НЛО през 2022 г.