От всички причини за реформиране на законите за медицинската марихуана, една от тях е малко контра-интуитивна: всъщност не знаем колко полезна е медицинска марихуана в действителност. Тя е била одобрена по редица потенциални условия. В Ню Йорк например може да се търси от страдащите от Паркинсон, ХИВ / СПИН, епилепсия и множествена склероза. Особено в САЩ, въпреки правните ограничения и ограниченото финансиране, е трудно да се направи тест на действителната ефикасност на медицинската марихуана.

В едно проучване, публикувано във вестник Neurology, изследователи от Холандия казват, че пациентите с Алцхаймер или други форми на деменция може да оставят медицинската марихуана настрана, поне за момента. Ранните проучвания при мишки и хора предполагат, че THC (вещество, намиращо се в марихуаната) може да помогне за облекчаване на някои симптоми, които съпътстват деменцията, включително възбуда и управление на двигателни проблеми. Съавторът на проучването Марсел Олде Рикерт, изследовател по гериатрия от Radboud Univerity Medical Centre, казва, че тестовете са твърде малко или не добре контролирани, за да се покаже окончателната полза от марихуаната, особено поради факта, че процедури като антипсихотици могат да имат опасни странични ефекти за застаряващите пациенти.

Екипът събира 50 пациенти с деменция, но без други тежки заболявания, поставяйки 26 от тях на плацебо лечение и 24 на 4.5 милиграма THC (под формата на хапче) дневно. Изследването е било двойно-заслепено, т.е. нито изследователите, нито пациентите са знаели коя група, кое лечение провежда. В началото болногледачите на пациентите отбелязвали нивата на симптоми като възбуда и агресия. След две-три седмици повторили изследването, давайки на изследователите възможност да сравняват оценките.

Изследователите отбелязват, че резултатите на пациенти, използващи THC се подобряват в хода на проучването. За съжаление, така се случва и с получателите на плацебо хапчетата! Не е имало статистически значима разлика между групите. На пациентите не са давани по-високи дози от THC, но Олде Рикерт казва, че резултатите са сравними с предишните проучвания за деменция.

Това не означава, че е време да се откажем от тестването на THC за страдащите от деменция. „Лекарството се понася добре и няма странични ефекти...“, казва Олде Рикерт, „...което го прави потенциално безопасно да се опитва в по-високи дози, които могат да окажат реален ефект.“ Той също така казва, че има много потенциални ползи и в други области, като при болката при множествената склероза и епилепсията. Но въпреки широкия потенциал на медицинската марихуана върху здравословни проблеми, все още сме в твърде ранен етап на разгадаването как да я използваме най-ефективно.

Прочетете още: Марихуаната е много по-безопасна от алкохола или тютюна, твърди ново проучване