Вече сме виждали доста - разпознаване на пръстовия отпечатък, лицево и гласово разпознаване, както и такова чрез ирисите. Компаниите постоянно създават нови и иновативни начини да се идентифицираме в приложенията и услугите. Разработките са толкова напреднали, че метафорично казано, никой вълк не може да мине за майката на седемте козлета, както е в приказката. Има ли въобще нещо, което съвременните технологии не позволяват? Изследователи от държавния университет в Луизиана са намерили начин да използват изкуствен интелект, за да помогнат на телефоните да анализират как потребителите ги държат. Методът е с цел да идентифицира дали телефоните са в ръцете на техните собственици или на някой друг.

Чен Уанг, един от авторите на изследването, споделя в интервю: „A.I. има силна способност да научава и идентифицира биометричните характеристики на потребителя, особено когато няма много специални или висококачествени сензори, налични на мобилни телефони“.

Алгоритъмът на Уанг сработва благодарение на микрофона на телефона - той записва звука, когато се възпроизвежда тон за уведомяване. Алгоритъм, базиран на AI, обработва звука и извлича биометрични характеристики, за да съответства на профила на потребителя и неговия захват. Ако бъде идентифицирано съответствие, устройството се отключва, а в противен случай се виждат единствено известията. Според Уанг всички ние имаме различни характеристики на дланите - размер и форма, дължина на пръстите, сила на задържане и т.н. - и това въздействие с технологиите може да бъде запаметено и различено от AI. Както всички знаем, телесните измервания и изчисления, свързани с човешките характеристики, се наричат биометрични.

„A.I. предоставя начин за използване на леснодостъпните и евтини сензори на мобилни устройства, като камери, микрофони, сензорни екрани и сензори за движение за идентифициране на потребител“, добавя Уанг. Той пояснява: „В допълнение към традиционните физиологични биометрични данни, като лице, ирис и пръстов отпечатък A.I. също така е добър за извличане на поведенчески биометрични данни, включително движения на тялото, жестове с пръсти, подписи, движения на ръцете, гласове и модели на походка, за които се смята, че са по-трудни за възпроизвеждане от имитатор“. Изследователите навлизат още по-надълбоко - според тях изкуственият интелект може да идентифицира дори различна сърдечна честота и активности, които се различават при всеки индивид. Разбира се, има едно условие - потребителят активно да въвежда биометрични данни. И, разбира се, този метод няма да сработи, ако устройството се споделя и се използва от различни членове на едно семейство, колеги и т.н.

Компаниите, разчитащи на изкуствен интелект, са запознати с част от заплахите и се опитват да въведат разнообразни механизми, които да засичат дали става въпрос за измама - независимо дали е под формата на имитация или хакерска атака. Според Дейв Махер, експерт по блокчейн и главен технически директор на Intertrust, в бъдеще A.I. наистина ще се използва за откриване на кибер заплахи. В бъдеще възможностите на изкуствения интелект ще му позволяват да класифицира модели на поведение и да идентифицира зловредния софтуер. Всичко зависи как ще бъде обучен да го прави.

Снимки: Unsplash

Виж още: Този лепкав робот може да изважда предмети от тялото ви (ВИДЕО)