Инструменти за изкуствен интелект (AI) като DALL·E и ChatGPT наскоро станаха популярни, тъй като потребителите могат лесно да генерират съдържание само като предоставят кратко описание. Например, ако помолите DALL·E да създаде снимка на пингвин или слънчеви бани на плажа, вероятно ще генерира точно изображение за секунди. Или ако помолите новия базиран на ChatGPT вариант на Bing да напише стихотворение, той може моментално да стане експерт по римуване.

Това доведе до притеснение на някои творци, художници и писатели (включително озвучителни актьори), че изкуственият интелект ще ги замести в работата им. Дори актьорът Киану Рийвс изглежда загрижен за това как корпорациите ще се отнасят към артистите и писателите с възхода на AI.

По време на интервю с Wired журналистката Анджела Уотъркътър показа на Рийвс туит за писател, който казва, че неговата компания вече не се нуждае от услугите му, защото AI може да ги направи безплатни. Актьорът хвърля замислен поглед и споменава как корпорациите не се интересуват да плащат на артисти. „Не им пука“, казва направо Рийвс.

По-късно в интервюто, когато Уотъркътър го попита дали трябва да се тревожи за изкуствен интелект, който ще посегне на нейната работа, той отговаря:

„Хората, които ви плащат за вашето изкуство, предпочитат да не ви плащат. Те активно търсят начин да ви заобиколят, защото художниците са трудни. Хората са трудни.“

Някои експерти смятат, че все още е твърде рано да се тревожим, че хората ще бъдат заменени от AI технология. В интервю по имейл с Lifewire съизпълнителният директор на AI21 Labs Йоав Шохам обяснява:

„Въпреки че има определени области, в които голяма част от писането може да бъде автоматизирано, обикновено скучното повтарящо се писане като например обобщаване на спортна игра въз основа на записани основни събития в играта, AI не може напълно да замени човешките писатели“.

Докато AI инструментите в момента могат да създават съдържание и да отговарят на въпроси, много от тях все още правят огромни грешки. Например ChatGPT и Bard на Google имат склонността да заявяват уверено невярна информация като факт. Дори новият Bing, който Microsoft представи наскоро, може да направи грешки тук и там.

Докато беше на тема AI, Рийвс дори разказа история за някогашен момент, когато той обяснява сюжета на „Матрицата“ на 15-годишен фен:

„Веднъж се опитвах да обясня сюжета на „Матрицата“ на това 15-годишно дете и че героят, който изиграх, наистина се бореше за това, което е истинско. И този млад човек ме погледна и попита: „Кого го интересува дали е истинско?“. Хората растат с тези инструменти. Вече слушаме музика, създадена от AI в стила на Nirvana, има NFT дигитално изкуство. Готино е като доказателство за това какво могат да направят машините. Но зад това стои корпоратокрация, която се стреми да контролира тези неща. В културно и социално отношение ще се сблъскаме със стойността на реалното или неценното. И тогава какво ще ни бъде натрапено? Какво ще ни бъде представено?“

 

Снимка: Unsplash; shutterstock

Виж още: Китай призова инвеститорите да не се поддават на хайпа по ChatGPT