NASA е използвала сателитни измервания на въглеродния диоксид, за да създаде една изумителна нова 3D карта, която показва как парниковите газове преминават през земната атмосфера. Във видеото по-долу можете да видите концентрациите на СО2, въртящи се в небето и поглъщайки северното полукълбо.

Данните идват от сателита на NASA Orbiting Carbon Observatory-2 (OCO-2), който започна да работи през 2014 г. и измерва количеството CO2 в регионален мащаб. Наблюденията обхващат една пълна година - от септември 2014 до септември 2015 г.

Въглеродният диоксид, който се произвежда в големи количества от изгарянето на изкопаеми горива за производство на енергия, бързо затопля нашата планета. Учените знаят, че около 50 процента от CO2 емисиите остават в атмосферата, около 25 процента се поглъщат от океаните, а останалите 25 процента се абсорбират от растителността по сушата. Те се опитват да разберат кои екосистеми абсорбират най-много CO2. Проучванията продължават, а тези сателитни 3D карти помагат да се намерят отговорите по-бързо.

 

 

Прочетете и това: Учени съобщиха за опасност при използването на стволовите клетки за лечение