Пандемията явно ще присъства в живота ни и през следващите няколко месеца, ето защо някои продължават да се опитват да открият най-бързите и щадящи начини да преминем през поредната епидемична вълна. Изследователи от университета в Кентъки са разработили нова мембранна респираторна маска, която да улавя и дезактивира шиповите протеини на SARS-CoV-2, когато влезе в контакт с тях. Както знаем, именно тези протеини са това, което позволява на вируса да навлезе в клетките на гостоприемника, след като те са в тялото. Според тестовете почти 99 процента от целевите частици във въздуха могат да бъдат филтрирани от новата маска, давайки на носещите жизненоважен допълнителен слой защита, когато става въпрос за избягване на инфекция. 
„Този нов материал може да филтрира вируса, както прави маската N95, но също така включва антивирусни ензими, които напълно го дезактивират“, казва инженер- химикът Дибакар Бхатачария, който е част от екипа по разработка. Според него тази иновация може да помогне за предотвратяване на разпространението на вируса. След като мембраната беше разработена, изследователите са я тествали с помощта на имобилизирани върху синтетични частици SARS-CoV-2 спайкови протеини. Резултатът беше, че беше спряно проникването на аерозоли с размер на коронавирус, като същевременно шиповите протеини бяха унищожени в рамките на 30 секунди от контакта. Мембраната може да бъде променяна по отношение на нейната дебелина и порьозност, оставяйки отворена възможността за допълнителни подобрения в бъдеще. Това означава, че типът частици, филтрирани от мембраната, може да бъде внимателно контролиран.

Екипът смята, че този тип маска може да се носи в продължение на няколко дни по около два часа дневно, без това да повлияе на дишането. „Иновативното разработване на интелигентни филтриращи материали с ниско съпротивление на въздушния поток, които могат да филтрират, улавят и дезактивират аерозолни вирусни частици, може да осигури огромни ползи за човешкото здраве и промишленото работно място“, пишат изследователите в публикувания си документ. Според него новите маски достигат до 98.9% за 100-нанометрови аерозолни частици (включително тези, носещи SARS-CoV-2). Все още не е ясно за колко време маските могат да бъдат произведени и пуснати за масова употреба, но се надяваме това да се случи скоро.  

Снимки: Unsplash

Виж още: Учени съхраниха данни в ДНК на жива бактерия