Портативна диагностична лаборатория сътвориха учени от Института Уис на Харвард. Въпреки че все още не е готово за полеви тестове, създателите демонстрираха, че устройството може да засича два различни щама на ебола.

Синтетични генни нишки се вграждат в лакмусова хартия, след което се изсушават чрез замразяване за по-голяма трайност. При контакт с определени бактерии веригата се затваря и лакмусовата хартия се оцветява след около половин час, ако тестът е положителен. Освен разпространения вирус учените демонстрираха и реакция към бактерии, които са имунни към антибиотици.

Дори цената на новата диагностична техника е скромна - 21 долара, стотици пъти по-малко от повечето машини. Тестът не е ограничен до една проба – слюнка, кръв и други телесни течности могат да се изследват без проблеми.

Проблемите за момента са, че на учените се налага да аутсорсват генните вериги за тестовете, както и чувствителността – нужна е голяма концентрация, така че съвсем рано в инкубационния си период ебола ще бъде изключително трудна за улавяне. Също така са необходими още тестове, за да открият учените дали няма безвредни субстанции, които дават фалшиви положителни резултати.