От самото си създаване NASA тестват нови космически технологии за пътуване, но резултатите от последния експеримент може да се каже, че са най-вълнуващите. По-рано тази седмица на конференция в Кливланд, Охайо, учени от NASA Eagleworks Laboratories в Хюстън, Тексас, представиха доклад, показващ, че са получили малка тягата от контейнер, в който не е имало традиционното ракетно или друго гориво, а само микровълни, подскачащи вътре. Звучи невероятно, нали?!

Но има един проблем. Резултатите трябва да бъдат възпроизведени по по-надежден начин и да бъдат умножени, защото засега NASA ги произвеждат в много малък мащаб в продължение на два дни. Това в крайна сметка би довело до появата на ултра лек, ултра бърз космически кораб, който ще може да закара човек до Марс за няколко седмици, а до най-близката звездна система извън нашата собствена (Proxima Centurai) бихме пътували само около 30 години.

Видът на контейнера на NASA се основава на модел за нов космически двигател, наречен Cannae Drive, който не използва тежко течно гориво или ядрени реактори. Идеята е, че микровълните, подскачащи вътре в специално проектирания контейнер, могат да създават разлика в радиационното налягане, което води до натиск, упражняван към по-големия край на контейнера. Подобен тип технология, наречена на EmDrive, е демонстрирана в малки по мащаб проучвания от китайски и аржентински учени.

Въпреки че размерът на теглителната сила, генерирана в тези изпитания на NASA, е по-ниска в сравнение с предишните проучвания - между 30 и 50 микронютона, е факт, че генерираната тяга идва без наличието на класическо гориво, което е нещо наистина революционно.

Екипът на NASA, създава два Cannae Drive, като единият е проектиран да се провали, но вместо това той работи. Както учените пишат в статията си: "Тяга се наблюдава и от двата изпитвани прототипа, въпреки че един от тях е проектиран с очакването да не произвежда тяга." Това подсказва, че устройството "произвежда сила, която не се дължи на някакво класическо електромагнитно явление", допълват учените.

Фактът, че тези резултати са били постигнати от учени на NASA, е обещаващо нещо и това ще оправдае по-нататъшни изследвания.

 

Виж още: Специален модул на марсохода Mars 2020 ще произвежда кислород от въглероден диоксид