Ако всички налични данни се обединят в едно видео, става невъзможно оборването на промените в климата. Именно това са направили от NASA. Тяхното видео показва климатичните изменения, настъпили на Земята за последните 60 години.

 

Според данни на NASA 9 от 10-те отчетени най-горещи години са се случили след 2000 година (десетата е била през 1998 година). Най-горещите години са били 2005 и 2010. По данни на Института за космически изследвания Годард на НАСА (GISS), който анализира температурата на повърхността на Земята, средната температура за 2013 г. е била 14.6 градуса, което е с 0.6 градуса по-висока спрямо средата на 20 в. Средната глобална температура се е увеличила с 0.8 градуса от 1880 година насам.

 

 


 

„Дългосрочните изменения в температурата са необичайни и 2013 година потвърждава променящия се климат“, коментира климатологът Gavin Schmidt. „Въпреки че една година или един сезон могат да бъдат повлияни от случайно времево явление, анализа показва нуждата от продължително, дългосрочно наблюдение“. Oт GISS отчитат, че основният виновник за промените е увеличението на парниковия ефект. Те добавят, че следващата година може и да не е толкова топла, но общите тенденции са за продължаващо увеличение на температурите.

Ето как ще се промени климатът на Земята според учените