Химически анализ на бели и червени вина от 16 страни показа, че почти всички продукти съдържат отровни концентрации от метали като олово, манган, мед, цинк и ванадий. С особено високо съдържание са вината от Унгария и Словакия. Германските вина заемат позиции в средата на класацията.

При дневна консумация на една чаша вино, почти всички вина надминават допустимата стойност на тези метали, която организмът трябва да получи и правят редовната употреба на напитката опасна.

Учените напомнят в онлайн изданието Chemistry Central Journal, че са изследвали само седем от тези вещества, които имат пряка връзка със здравето ни, макар че във вината може да бъде доказано наличието на около 30 метала. Също така те смятат, че производителите на вина трябва да упоменават на етикетите стойностите на тези йони във виното си, тъй като прекомерната употреба би могла да спомогне развитието на болести като Паркинсон, хронични възпаления или окислителни процеси в клетките.

Текст: Любена Антонова

Тагове: