Американският учен Патрик Губер от Технологичния институт на Вирджиния предложи авангарден способ за комуникация с атомните подводници на Пентагона. За целта специалистът възнамерява да използва частици неутрино, става ясно от неговата статия в сайта arXiv.org.

Известно е, че неутриното е частица, която взаимодейства изключително слабо с околната материя. Това може да бъде както голямо предимство с оглед на ефективността на една комуникационна система, така и сериозен недостатък.

Предимството се състои в това, че лъч от неутрино би могъл да премине лесно през разнообразни материални прегради, като например дълбокия океан. Проблемът обаче е в процеса на регистрация от страната, получаваща сигнала (например подводница), просто защото неутриното се регистрира изключително трудно. Физиците най-често правят това, като регистрират елементарни частици с изключително кратък живот, наречени мюони, които се образуват при взаимодействие на неутриното със заобикалящата материя.

Губер е предложил телекомуникационна система, базирана на неутринен лъч с висока интензивност, който да бъде насочван към подводницата. На нейния борд пък ще има детектори, способни да регистрират образуваните от лъча мюони.

Към момента за комуникация с подводници се използва най-често нискочестотно електромагнитно излъчване, обезпечаващо скорост за пренос на данни от над 100 бита в секунда. Според Губер, предлаганата от него концепция може без проблем да достигне същата скорост. Засега обаче технологията е далеч от практическо внедряване.

Тагове: