Растенията, разбира се, не могат да се оплачат, когато бъдат изтръгвани, рязани, газени и изяждани. Но според последните изследвания те всъщност остро реагират на физическото взаимодействие и тъй като за разлика от животните не могат да избягат от неприятностите, развиват сложни защитни системи, помагащи им да възприемат околната среда, откривайки опасността и реагирайки на нея.

Както изясниха учени от Университета в Западна Австралия, дори капките вода, падащи върху листата на растението, предизвикват у тях сложна реакция на молекулярно ниво – буквално в продължение на няколко минути се променя експресията (интензивността на работа) на голяма група гени, като ефектът изчезва след около половин час. Учените са успели да покажат, че тази реакция е обусловена именно от физическия контакт на капките вода с повърхността на листата, а не с някакви съдържащи се в тях активни съединения.

Наблюдаваните промени в работата на гените представлява един вид защитна реакция и е насочена към бърза адаптация на променящите се условия, например за преустройване на енергийния обмен при промяна на достъпността до хранителните вещества. Изследователите са открили и два протеина, носещи имената AtWRKY15 и AtWRKY40, които намаляват интензивността на реакция на тактилните стимулации, които карат растението да определя и реагира на „фалшивите“ тревоги. Подобни реакции на растенията може да бъдат провокирани от дъжда, поривите на вятъра, облаците и закриващите слънцето други растения и дори пълзящите по листата насекоми – механичният сигнал достига своята молекулярна мишена по-бързо от фитохормоните (веществата, регулиращи физиологичните процеси, изработващи се в растенията, в това число и под влиянието на околната среда).
Новината наистина е много интересна, въпреки че много изследвания и учени и досега твърдяха, че растенията усещат и чувстват ставащото около тях.