Учени от Калифорнийския университет (UCLA) са разработили нов вид прозрачна соларна клетка, която може да бъде използвана за покриване на прозорци, автомобилни покриви, дисплеи на смартфони и други прозрачни повърхности. Целта на новосъздадените соларни клетки е да събират и съхраняват слънчева енергия. След първоначалното откриване на тази технология през 2012 година, сега изследователите твърдят, че са удвоили ефективността й и са я доближили много повече до комерсиалните възможности за употребата й.

 

Соларното устройство се състои от две тънки и прозрачни соларни клетки, изработени от полимер. Те мога и да са оцветени – в сиво, бледозелено или кафяво, за да се сливат с желаната повърхност, но без да губят прозрачността си. Двойните соларни клетки абсорбират в себе си много повече слънчева енергия отколкото еднослойните им предшественици. Устройството е кръстено TOPV, а ефективността му за момента е 7.3% (повишена, сравнено с предишните 4%).

 

Според професор Янг Янг, директор на Центъра по възобновяема енергия в UCLA, между двете соларни клетки е поставен и слой специален нов материал (запазен засега в тайна), който удвоява възможностите за съхраняване на енергия. Очаква се устройството да има голям успех в бъдеще, включително в приложението му на прозорци на офис сгради и частни домове.