Руските дълбоководни апарати Мир 1 и Мир 2 може да вземат участие в експедиция за търсенето на митичния континент Атлантида. Новината беше съобщена от председателя на фонда за съхранение на езерото Байкал Михаил Слипенчук.

"Планираме след година - две започнем експедиция по търсенето на Атлантида, в която естествено ще използваме Мир - апаратите, ако те не са заети в други правителствени програми" - посочва мениджърът. За сега други подробности около мисията не са известни.

Островът Атлантида, който според мнозина е бил дори континент, се споменава за първи път в диалога "Критий" на Платон, след което сведения за него могат да бъдат открити в различни други исторически извори.

Използвайки данни от тези източници десетки ентусиасти са търсили митичния континент от егейския остров Крит, до Британските острови. Припомняме, че през февруари един от потребителите на програмата Google Ocean откри интересен обект в близост до Канарските острови и обяви, че е намерил Атлантида. В последствие обаче твърдението му беше опровергано.

Тагове: