Знаете какво е фобия, нали? Това е психическо разстройство, което може да има най-различен характер, но винаги предизвиква постоянен страх от обекти или ситуации от живота. Нормалният човешки страх е едно, но фобията е нещо доста по-сериозно. Тя може да ви вцепени, разтърси, да спре дъха ви или да развали целия ви живот. Дори в някои случаи може да ви убие.


Изказването „да умреш от страх“ явно не е съвсем лишено от смисъл, тъй като истинските фобии спрямо хората, които страдат от тях, наистина могат да доведат до смъртни случаи. А най-интересното е, че фобиите могат да бъдат от най-различен, дори куриозен характер – като например страх от… дупки?


Следващият списък от фобии е грижливо подбиран и изучаван от сайта fearof.net. Ето най-масовите от тях, започвайки от фобия номер 1 в света.

 

1. Арахнофобия – страх от паяци

Думата произлиза от гръцки (от гръцки: ἀράχνη – „паяк“, и φόβος – „страх“). Приблизително 30% от страдащите от арахнофобия по света са американци, а самата фобия включва не само паяци, но всякакви други арахниди (осмокраки животни), като скорпиони и др. Арахнофобията е може би най-разпространената животинска фобия в света. Причините за съществуването й вероятно се крият в еволюцията на човека – защото хората винаги са знаели, че някои видове паяци са смъртоносни, а инстинктът за самосъхранение при хората е силен и наследствен.

 


Страдащите от арахнофобия често обикалят мястото, където пребивават, за да изследват дали някъде не се крие ужасяващото ги същество. От тази фобия страдат два пъти повече жени, отколкото мъже, като чувството за ужас ги обзема дори само при наблюдаване на снимка или рисунка. Реакциите на страха варират от ускорен пулс, замайване, топли и студени вълни, до болки в гърдите, задушаване, загуба на реалност и дори гадене и повръщане.

 

2. Офидиофобия – страх от змии

Втората най-разпространена фобия в света е отново свързана с животни – този път влечуги. Страхът от змии  (от гръцки: ὄφις – „змии“, и φοβία – „страх“) засяга в различна степен около 1/3 от възрастните хора по света, като, разбира се, при повечето не може да се говори за тежки състояния, а просто за силна неприязън. Подобно на арахнофобията и тук причината се крие в еволюционните корени. За да оцеляват през вековете, хората е трябвало да се пазят от отровни змии.

 


Хората с по-силна степен на офидиофобия често променят живота си дотолкова, че отказват да ходят на разходки в природата, за да не се срещнат с някое влечуго. Те също изпадат в ужас само при видео или снимка на змия, а реакциите могат да варират от сърцебиене до инфаркт и дори смърт. При много хора с такава фобия тя може да е предизвикана вследствие на присъствието на човека в екстремна ситуация със змии в ранните му години или от фамилна обремененост (починал след ухапване от змия роднина).

 

3. Акрофобия – страх от височини

Ужасяващият ирационален страх от височини се нарича акрофобия (от гръцки: ἄκρον, Akron, което означава „връх, било, край“, и φόβος, фобос, „страх“). Тя се проявява, дори човекът всъщност да не се намира на толкова високо място. Тази специфична фобия кара хората да се чувстват много развълнувани или дори на границата на паниката, което може да предизвика пълния им блокаж и например отказа да слязат надолу (ако говорим за изкачване в планината).


При най-острите случаи на акрофобия паническият ужас може да се отключи дори ако страдащият се качи или слезе от висок стол. Милиони хора по света страдат в различна степен от тази фобия (минимум 1 от 20 души). Страховете включват ужас от високи сгради или скали, скоростни влакчета в лунапарка или дори стоенето на балкони. В острите случаи проблем е дори преминаването с автомобил по мостове или използването на ескалатори и асансьори.

 


Основните реакции на акрофобията са три – безпокойствo, паника и страх. В зависимост от ситуацията и индивидуалната реакция страдащият може да изпитва стягане на мускулите, главоболие, сърцебиене и световъртеж. Пълното отключване на фобията води до затруднено дишане, загуба на контрол и чувство за смърт.


Акрофобията е подсъзнателен механизъм за контрол, който има за цел предпазването от травми и е резултат от инстинкта за самосъхранение. Често може да е предизвикана от травма в миналото, а понякога дори от наблюдаване на филми. При по-леките случаи фобията се появява само в определени ситуации, докато в други е постоянна.

4. Агорафобия – страх от отворени пространства и тълпи

Близо 1 до 2 процента от хората по света страдат от агорафобия (от гръцки: αγορά - площад, и φόβος – страх). Страхът от големи пространства, изпълнени с хора, е състояние, което кара страдащите да избягват такива места – концерти, молове, големи магазини и всякакви места с много хора, събрани заедно. Хората с агорафобия чувстват силна паника дори само да зърнат такова място, защото започват да си мислят, че ще бъдат задушени вътре и няма да могат да се измъкнат.


Агорафобията в някои случаи може буквално да „зацикли“, ако страдащият започне да си мисли и да си представя, че ще изпита панически страх, ако види тълпа, след което мислите му наистина се засилват и той започва все повече да изпитва ужас. Хората с такава фобия ограничават контактите си с хора, излизанията навън и често започват да страдат от депресия.

 


Причините за възникване на агорафобия са неизяснени. Смята се, че те могат да са различни, като в честите случаи под фобията се крие друг тип разстройство (паническо). Според някои изследователи дългата употреба на успокоителни води до такива фобии, а според трети хората с нарушена пространствена ориентация изпитват ужас от отворени пространства, защото се объркват.


Симптомите на агорафобията са физични и психически. Учестено дишане или задушаване, потене, треперене, гадене и замайване, бучене в ушите, страх от умиране, чувство за полудяване, депресия, загуба на увереност.

 

5. Кинофобия – страх от кучета

Кинофобията (от гръцки: κυν - куче, и φόβος – страх) представлява екстремен страх от четирикраките бозайници, кайто също е много разпространен по света. Повече от една трета от страдащите и плашещите се от кучета се страхуват и от котки. Ужасяващият страх от кучета е по-често забележим дори от арахнофобията и страха от змии, поради факта, че кучетата са доста по-често отглеждани в домовете на хората.


Около 75% от страдащите от кинофобия са жени, макар тази фобия да засяга и мъжете. Причините обикновено се крият в детството, когато се е случил някакъв инцидент, но много пациенти признават, че страховете им са дошли, когато вече са били на възраст – т.е. не е задължително да сте се страхували от кучета до момента… в който не ви се случи.

 


В повечето случаи страдащите се страхуват от големи кучета, но в някои случаи дори дребосъците могат да предизвикат нервната реакция. Родителите несъзнателно могат да предизвикат тази фобия у децата си, ако ги карат насила като малки да галят и да си играят с животните въпреки нежеланието на децата.

 

6. Астрафобия – страх от гръмотевици и светкавици

Гръмотевичните бури са често срещано явление по света и вероятно заради това тези фобии също се срещат по цял свят - и то масово. Някои хора всъщност се наслаждават да наблюдават тези гледки, други дори ги изучават, но когато страхът обземе човешката психика, светкавиците допълнително я раздират.


В много случаи не само хората, но и животните могат да си създадат екстремен ирационален страх от мълнии, гръмотевици и бури. Тези ирационални страхове се наричат още бронтофобия и тонитрофобия.
Причините за този страх обикновено са проявени в детска възраст и се натрупват с годините, ако не се вземат мерки. При възрастните може да се появи в случай на някакъв инцидент. Чувството на страх често включва въображаемото засягане на човека от мълнията и ужасния електрически шок. Много от тези хора освен от самите гръмотевици се страхуват и от евентуалното наводнение, след сериозните валежи, а в по-тежките случаи страхът за близките е доста натрапчив.

 


От тази фобия по-често са склонни да страдат хората с „опънати нерви“ или „нерваците“. Страдащите следят непрекъснато новините за времето, за да са сигурни, че всичко ще е наред. Някои от тях инсталират на покривите си цяла гора с гръмоотводи и дори копаят землянки.


Симптомите на тази фобия също са много. При някои от страдащите дори има загуба на съзнание с часове, потене, треперене, бягство в някое укритие (мазе, убежище), непрекъснат плач и викове, чувство за смърт.


7. Клаустрофобия – страх от малки пространства

Цели 5 до 7 процента от хората по света изпитват някаква степен на клаустрофобия. Страхът от ограничени и малки пространства е вероятно свързан със страха от задушаване или някакви ограничения. Тази фобия е много изучавана от психолозите въпреки тъжния факт, че едва 2% от всички страдащи търсят лекарска помощ. Клаустрофобията често се обърква с клейтрофобията, която е страх от това да бъдете хванати в капан.


Най-често страдащите от тази фобия се страхуват да се возят в асансьори. Също така тези хора изпитват ужас от влизане в тунели, пещери, мини, самолети.

 


Причините за развиването на клаустрофобия могат да бъдат най-различни. Тя засяга хората с нарушения в ориентацията, онези със склонности към раздразнения. Хората, които са имали по някаква причина панически състояния, също могат да отключат клаустрофобия, както и онези с травматични събития (например деца по погрешка заключени в килера или наказани да седят там). Според някои психолози клаустрофобията също може да има и еволюционни корени.


Симптомите на клаустрофобията варират от леко притеснение, до загуба на реалност, чувство за смърт и халюцинации. При по-леките случаи ще се разминете само с потене, учестено дишане, нервност и треперене.

 

8. Мизофобия – страхът от микроби

Мизофобията (от гръцки: μύσος - мръсотия, и φόβος – страх) е натрапчив страх от всякаква мръсотия и микроорганизми, който често се свързва с обсесивно-компулсивното разстройство (OCD). Много хора, страдащи от него, страдат и от мизофобия, като в резултат на това се мият и къпят непрекъснато. Най-вече ще ги познаете по това, че буквално през минути мият ръцете си. Нездравият страх от микроби често кара страдащите да се страхуват от различни замърсявания на храната и водата или да се докосват до течности навън (като басейни, езера и т.н.).


Мизофобията може да предизвика различни други усложнения, тъй като човекът започва да прилага огромни усилия да се предпази и по този начин убива социалния си живот. Един от най-честите ефекти на тази фобия в крайна сметка е изолацията от останалите хора. И тъй като е свързана с хора, тя може да отключи и друга фобия – като например агорафобията.

 


Мизофобията кара страдащите да хвърлят огромни средства за закупуване на миещи препарати, да влагат голяма част от времето си в чистене и да твърдят за целия свят около тях, че е едно „мръсно място“. Не трябва обаче да бъркате мизофобите с подредените и чисти хора, които просто искат да забършат праха и в дома им да е уютно. Колкото повече един човек страда от тази фобия, толкова по-често той започва да се мие и търка, а това вече е наистина притеснително.

 

9. Аерофобия – страх от летене

Страхът от летене обхваща около 7% от световното население, като често е свързан и с други фобии, като страхът от високо, агорафобията и клаустрофобията. Страхът от летене може да се избегне просто ако не летите, а пътувате по „бавния начин“, но за хората с професии, свързани с командировки, може да се превърне в проблем.


Аерофобията включва страх от летене не само със самолет, но и с хеликоптери и всякакви летящи машини. Типичните симптоми на страха от летене със самолет много приличат на тези при страха от височини и включват потене, треперене, виене на свят, учестяване на пулса, гадене, чувство на падане и смърт, дезориентация и нервност.

 


Много от хората с тази фобия започват да я изпитват само като видят летището. Те стават нервни, започват да показват признаци на паника и дори могат да предизвикат скандали на летището или на борда на самолета. Някои от страдащите успяват да се контролират и след закопчаване на коланите се успокояват.


10. Трифофобия – страх от дупки

Едва ли сте очаквали такава фобия да е в топ 10 на страховете, но е факт. Този екстремен страх от дупки може да се струва ирационален на много, но ще се изненадате колко много хора изпитват отвращение към обекти, които имат дупки по тях. Те избягват контакта с обекти като корали, морски гъби, кожа, месо, гребени с отвори и всякакви други обекти на дупки. Дупките изглеждат отвращаващи и противни на страдащите от тази фобия и те се опитват всячески да ги избягват.


Според проучвания на психолози страхът от дупки се получава подсъзнателно, защото обект, чиято повърхност има отвори, се свързва от хората с опасен обект. Проучвания се провеждат дори в социалните мрежи, защото се оказва, че много хора дори не подозират че имат такава фобия – докато не видят поредица от изображения на обекти с дупки.

 


Причините все още са неясни, но може би включват дълбоко вкоренени емоционални проблеми, като например ухапване от пчела в детството, което често води до подута кожа и ясно открояващи се върху нея пори. Вероятни причини са и още страхът от шарка, обриви, опасни растения и гъби, животни.

 

Останалите 90 фобии, накратко


11.    Карцинофобия – страх от болестта рак
12.    Танатофобия – страх от смъртта
13.    Глософобия – страх от публични речи и изяви
14.    Монофобия – страх от това да останеш сам
15.    Атичифобия – страх от провалите в живота
16.    Орнитофобия – страх от птици
17.    Алекторофобия – страх от малки пиленца
18.    Еноклофобия – страх от тълпите
19.    Афенфосмофобия – страх от интимни моменти и ласки
20.    Трипанофобия – страх от игли и инжекции
21.    Антропофобия – страх от хора
22.    Аквофобия – страх от водата
23.    Аутофобия – страх от изоставяне
24.    Хемофобия – страх от кръв
25.    Гамофобия – страх от обвързване с някого
26.    Hippopotomonstrosesquippedaliophobia – страх от дълги думи!
27.    Ксенофобия – страх от непознатото
28.    Вехофобия – страх от шофиране
29.    Базифобия – страх от падане
30.    Ачивемефобия – страх от успеха (обратното на страх от провал)
31.    Теофобия – страх от Бога
32.    Айлурофобия – страх от котки
33.    Метатезиофобия – страх от промени
34.    Глобофобия – страх от балони
35.    Никтофобия – страх от тъмното
36.    Андрофобия – страх от мъже
37.    Фобофобия – страх от страха
38.    Филофобия – страх от любовта
39.    Трискайдекафобия – страх от числото 13
40.    Еметофобия – страх от повръщане
41.    Гефирофобия – страх от мостове
42.    Ентомофобия – страх от насекоми
43.    Лепидоптерофобия – страх от пеперуди
44.    Панофобия – страх от всичко, че всичко може да се случи
45.    Подофобия – страх от краката, дори от собствените
46.    Параскевидекатриафобиа – страх от петък 13-и
47.    Сомнифобия – страх от спане
48.    Гинофобия – страх от жени
49.    Апифобия – страх от пчели
50.    Коумпонофобия – страх от копчета на дрехи
51.    Анатидеафобия – страх от патици
52.    Пирофобия – страх от огъня
53.    Ранидафобия – страх от жаби
54.    Галеофобия – страх от акули
55.    Атазагорафобия – страх от забравяне
56.    Кацаридафобия – страх от хлебарки
57.    Ятрофобия – страх от лекари
58.    Педиофобия – страх от кукли
59.    Ихтиофобия – страх от риби
60.    Ахондроплазиофобия – страх от джуджета
61.    Мотефобия – страх от молци
62.    Зоофобия – страх от всички животни
63.    Бананофобия – страх от банани
64.    Сидонглобофобия – страх от възглавници или дунапрен
65.    Сцелерофобия – страх от престъпления
66.    Цибофобия – страх от храна
67.    Фазмофобия – страх от духове
68.    Екуинофобия – страх от коне
69.    Музофобия – страх от мишки
70.    Катоптрофобия – страх от огледала
71.    Аглиофобия – страх от болката
72.    Токофобия – страх от бременност
73.    Телефонофобия – страх от телефони
74.    Погонофобия – страх от бради
75.    Омфалофобия – страх от пъпове
76.    Псевдодисфагия – страх от задавяне с храна
77.    Батофобия – страх от дълбочини
78.    Какоморфобия – страх от дебели хора
79.    Гераскофобия – страх от остаряване
80.    Чаетофобия – страх от коса
81.    Нозокомефобия – страх от болници
82.    Лигирофобия – страх от силни шумове
83.    Дидаскалейнофобия – страх от училище
84.    Технофобия – страх от технологиите
85.    Хронофобия – страх от бъдещето
86.    Сфексофобия – страх от оси
87.    Ергофобия – страх от работа
88.    Коулрофобия – страх от клоуни
89.    Алодоксафобия – страх от чуждо мнение
90.    Самхайнофобия – страх от празника Хелоуин
91.    Фотофобия – страх от светлината
92.    Диспозофобия – страх от отхвърляне
93.    Нумерофобия – страх от числата
94.    Омброфобия – страх от дъжд
95.    Коустерофобия – страх от скоростни влакчета
96.    Талазофобия – страх от океана
97.    Сколецифобия – страх от червеи
98.    Кинемортофобия – страх от зомби
99.    Мирмекофобия – страх от мравки
100.    Тафофобия – страх от погребване жив