ХИВ е един от най-смъртоносните вируси в момента – само за 2014 г. ще убие 1.5 милиона души. Но от друга страна вече се използва за борба с рака.

Учени използват способността на ХИВ да инжектира свои гени в клетката незабелязан, за да правят генетични тестове на ракови клетки. Вирусът, който причинява СПИН, се разпространява в тялото, като предлага на здрави клетки свои гени, маскирани като естествени, и при делене новите клетки запазват заразата.

След като инжектират канцерогенно ДНК в ХИВ, учени заразяват с него специални клетъчни линии, за да се използват за експерименти без живи субекти. Така например се извършват тестовете за реакцията на нови лекарства за химиотерапия.

Това не е единственото приложение на ХИВ за рака – преди две години учени инжектират момиче с левкемия (рак на кръвта) с модифицирана версия на ХИВ, който инжектира белите ѝ кръвни телца с гени, които им позволяват да убиват левкемичните бели кръвни телца.

Лечението е все още в ранни етапи на развитие, но за сега всички опити са успешни. Проблемът е, че има над 200 вида ракови заболявания и много от тях имат редица възможни генни аномалии, които ги причиняват.

 

Тагове: