Знаете ли какво е сънна апнея? Сънната апнея (апнея – от лат. липса на дишане, спиране на дишането) е често срещано състояние, което се характеризира с епизоди на спиране на дишането по време на сън.

За апнея се смята спиране на дишането за над 10 секунди, при повечето пациенти епизодите траят между 20-30 секунди и 2-3 минути. Сънната апнея може да доведе до непълноценен сън, значителна сънливост през деня и безсъние. Ако се остави без лечение, сънната апнея може да допринесе за влошаването на състояния като високо кръвно налягане, редица сърдечни заболявания, пулмонална хипертензия, инсулт и други.

Лечението, което се състои в носене на кислородна маска по време нас сън, е толкова неприятно, че много пациенти се отказват още в началото. Но според ново изследване, публикувано през тази седмица във вестника по медицина в Нова Англия показва, че един електронен пейсмейкър имплант, може да намали симптомите с близо 70%, чрез директно стимулиране на мускулите на гърлото. Той запазва дихателните пътища отворени по време на сън и може да се квалифицира като автопилот за дишане.

Както и при сърдечния пейсмейкър, този предназначен за апнеята се имплантира под кожата на гръдния кош. Сензор, поставен между четвъртото и петото ребро следи дишането, като изпраща сигнали към подезичния нерв с всеки дъх. Сигналите към нерва стимулират мускулите в задната част на езика, за да се поддържат дихателните пътища отворени, за осигуряване на нормалното дишане. Пациентите използват дистанционно управление, за да включат устройството, преди лягане, и го изключват, когато се събудят.

След 12-месечното проучване, в което са взели участие 126 пациенти, оборудвани с устройството, то е предотвратило забавянето или спирането на дишане с близо 70%. Но все пак устройството не е предназначено за всички! Изследователите казват, че то не работи добре при пациенти с наднормено тегло или тези, с някои видове „меко небце“. Все пак новия имплант е достатъчно полезен за голям брой пациенти, които имат нужда от стабилен сън.

 

А знаете ли, че сънят позволява на мозъците ни да се „почистят“?