Учени от Колумбийския университет откриха нов вирус, получил името „човешки hepegivirus" (HhpgV-1). Той е първият, описан в последно време, който е свързан с преливането на кръв. Според учените той прилича донякъде на вируса на хепатита, който може да доведе до необратими увреждания на черния дроб, но в същото време изглежда като pegivirus, който, за разлика, от хепатита не е патогенен и умира бързо. Според някои медици pegivirus може да бъде дори полезен, повишавайки имунитета на някои болни от СПИН при съвместна инфекция с двата вируса.

Новият вирус - „човешки hepegivirus (HhpgV-1)" е открит след изследване на стари проби кръв от периода между 1974 и 1980 година взети от 46 доброволци. Всички те са получили кръв за лечение на хемофилия. Вирусът е бил открит в две от пробите. След това, специалистите са проучили още 106 проби от други доброволци и са открили вируса в още двама човека. При това, те не са открили никакви доказателства, че вирусът предизвиква някакви заболявания.

 

Това е първият вирус, описан в последно време, който се свързва с преливането на кръв. Ние не знаем с точност дали той се явява една от основните причини за появата на хепатит“, казва експертът по инфекциозни заболявания доктор Ян Липкин, който е бил начело на групата учени от Колумбийския университет. Все пак, учените твърдят че няма място за безпокойство – вирусът не е смъртоносен. „Не се безпокоя особено много за този вирус, все пак това не е атипична пневмония или СПИН“, казва Липкин.

Отбелязваме, че най-честите вирусни усложнения след преливането на кръв в момента са Хепатит B и C. Инфектирането със СПИН е доста рядко явление, но си остава и най-големият повод за безпокойство на лекарите.

 

Тагове: