Дори и най-големият скептицизъм по отношение на климатичните промени се разтапя пред високите температури. Летните месеци на 2023 определено поставиха рекорди и всеки търсеше по-прохладно място, което да предпази от палещите слънчеви лъчи. Но за животните предизвикателството е още по-голямо - особено за онези с по-големи размери.  
Оказва се обаче, че в топлите региони на планетата от десетилетия се отглеждат специални породи домашни животни, особено крави, които да устояват на високите температури. Късата им козина е резултат от естествена мутация, известна като slick, а благодарение на нея животните успяват да поддържат здравословна телесна температура.  
Мутацията е установена в поне шест различни породи по света, включително в крави от породата Карора във Венецуела и крави от породата Сенепол на карибския остров Сент Кроа. 
Смята се, че най-благоприятната температура за отглеждане на домашни животни е между 5 и 25 градуса по Целзий, а десетилетията на развъждане на специални породи с цел увеличаване на производството на мляко са ги направили още по-податливи на горещините. 


Когато температурата на млекодайната крава се повиши над нормалната ѝ телесна температура, тя изпитва топлинен стрес, което означава, че способността ѝ да регулира вътрешната си температура е нарушена. Тя пасе по-малко (яде с около 3 до 5% по-малко за всеки допълнителен градус на околната температура) - съответно произвежда много по-малко мляко. Топлинният стрес също така потиска имунната система, което я прави по-податлива на заболявания. 
Изследването е все още в началото си - учените и фермерите твърдят, че по-големи извадки ще им помогнат да разберат по-добре как мутацията влияе на кравите при различни климатични условия. Например проучване от 2020 г., в което се сравняват телета от Флорида и Калифорния, показва, че предимствата на мутацията са по-ясно изразени във влажната жега на Флорида, отколкото в сухата жега на Калифорния. 
Въпреки това отглеждането на стресирани крави се смята за обещаваща стратегия и се използва от фермери на места като Южна и Централна Америка, Индонезия, Тайланд и Катар.

Снимки: Unsplash

Виж още: Италианците искат да докажат, че пицата е здравословна храна