Докато северното полукълбо е под влиянието на рекордни летни горещини, много по на юг, в разгара на зимата, е счупен друг ужасяващ климатичен рекорд. Антарктическият морски лед е спаднал до безпрецедентно ниски нива за това време на годината. 
Всяка година морският лед на Антарктида се свива до най-ниските си нива към края на февруари, по време на лятото на континента. След това нивата му се увеличават през зимата. 
Но тази година учените наблюдават нещо различно. 
Морският лед не се е върнал до очакваните нива. Всъщност той е на най-ниското си ниво за този период от годината, откакто се водят записите преди 45 години. По данни на Националния център за данни за снега и леда (NSIDC) ледът е с около 1.6 млн. кв.км под предишния зимен рекорд, поставен през 2022 г. 
В средата на юли морският лед на Антарктида е бил с 2.6 млн. кв.км под средната стойност за периода 1981 - 2010 г. Това е площ почти колкото Аржентина или общата площ на Тексас, Калифорния, Ню Мексико, Аризона, Невада, Юта и Колорадо. 


Някои учени определят явлението като изключително - нещо толкова рядко, че има вероятност да се случи само веднъж на милиони години - и сега трябва да бъде открита причината за това.  
Антарктика е отдалечен и сложен континент. За разлика от Арктика, където морският лед постоянно намалява с ускоряването на климатичната криза, през последните няколко десетилетия морският лед в Антарктика се променя от рекордно високи до рекордно ниски нива, което затруднява учените да разберат как той реагира на глобалното затопляне. 
Но от 2016 г. насам учените започват да наблюдават стръмна тенденция към намаляване. Въпреки че естествената променливост на климата оказва влияние върху морския лед, много учени твърдят, че изменението на климата може да е основен фактор за изчезването на леда. 
"Антарктическата система винаги е била силно променлива", казва Скамбос. "Това [сегашно] ниво на вариация обаче е толкова екстремно, че нещо радикално се е променило през последните две години, но особено тази година, в сравнение с всички предишни години, като се започне от поне 45 години назад." 
Няколко фактора допринасят за загубата на морски лед, казва Скамбос, включително силата на западните ветрове около Антарктида, които са свързани с увеличаването на замърсяването на планетата с топлина. 
"По-високите температури на океана на север от границата на Антарктическия океан, които се смесват във водата, която обикновено е донякъде изолирана от останалата част от Световния океан, също са част от тази идея как да обясним това", каза Скамбос. 
В края на февруари тази година антарктическият морски лед достигна най-ниската си площ от началото на записите - 691 000 квадратни мили. 
Безпрецедентното явление през тази зима може да показва дългосрочна промяна за изолирания континент, добавя Скамбос. "По-вероятно е да не видим, че антарктическата система ще се възстанови по начина, по който го е направила, да речем, преди 15 години, за много дълъг период в бъдещето, а може би и "никога". 
Морският лед играе жизненоважна роля. Макар че не влияе пряко върху повишаването на морското равнище, тъй като вече плува в океана, той има косвени последици. Изчезването му оставя крайбрежните ледени покривки и ледници изложени на вълните и топлите океански води, което ги прави по-уязвими към топене и откъсване. 
Липсата на морски лед би могла да окаже значително въздействие и върху дивата природа, а в по-общ план морският лед на Антарктида допринася за регулирането на температурата на планетата, което означава, че изчезването му може да има каскадни последици далеч извън континента. 

Снимки: Unsplash

Виж още: Древни патогени, освободени от топящия се лед, могат да доведат до хаос в света