Стволовите клетки са суровините на човешкото тяло - те са първоначалните клетки, от които произлизат почти всички други клетки със специализирани функции. Затова възможността да се използват тези клетки в терапевтичните лечения е изключително важна. Толкова е важна, че през последните няколко десетилетия учените разработиха начини за препрограмиране на нерепродуктивни клетки, известни също като соматични клетки, в ембрионални стволови клетки (ES), известни като индуцирани плурипотентни стволови клетки (iPS).

Този процес е от основно значение за регенеративната медицина, при която болните клетки се заменят със здрави, получени от тези iPS клетки. Но има само един проблем - тези препрограмирани клетки запазваха призраци от предишния си живот, което правеше тези лечения по-малко ефективни, отколкото биха могли да бъдат в противен случай.

"Постоянният проблем при конвенционалния процес на препрограмиране е, че iPS клетките могат да запазят епигенетична памет за първоначалното си соматично състояние, както и други епигенетични аномалии", казва Райън Листър от Института за медицински изследвания "Хари Пъркинс" и Университета на Западна Австралия в изявление за пресата. "Това може да създаде функционални различия между iPS клетките и ES клетките, които те трябва да имитират, и специализираните клетки, получени впоследствие от тях, което ограничава използването им."

Листър, заедно с Хосе М. Поло от университета "Монаш" и университета в Аделаида успешно изтриват този дълъг спомен с помощта на нова техника, наречена преходно лечение (TNT). Резултатите от изследването бяха публикувани тази седмица в списание Nature.

TNT по същество имитира естествения процес, който протича в клетката, когато нейният епигеном се нулира в много ранно ембрионално развитие. Първоначално екипът проучва как се трансформира епигеномът на соматична клетка по време на процеса на препрограмиране и установява точния момент на поява на аберации. Използвайки тази информация, учените въведоха нова стъпка за нулиране - такава, която избягва тези аберации, като същевременно изтрива паметта на клетката. Резултатите са iPS клетки, които са много по-близки в молекулярно и функционално отношение до ES клетките, отколкото изкуствено произведените с конвенционални средства.

"Предвиждаме TNT препрограмирането да се превърне в нов стандарт за биомедицински и терапевтични приложения и да предостави нова система за изучаване на епигенетичната памет", заключават учените в статията.

Така изглежда, че един от най-великите терапевтични инструменти на медицината току-що получи сериозно подобрение.

Снимка: Unsplash

Виж още: AI роди несъществуващо чудовище от свой кошмар