Годината на производство на марковото вино ще се определя с помощта на ускорител на частици.

Учени от Националния център за научни изследвания във Франция (CNRS) ще уточняват възрастта и произхода на стъклото, поставяйки бутилката под поток йони и анализирайки характера на излъчването.

Методът е разработен за лондонската The Antique Wine Company, която ежегодно купува и продава около 10 000 бутилки марково вино, съобщава институтът.

Получените при изследването резултати се сравняват с еталон карта с разпределение на излъчването от 80 бутилки бордо, най-старите от които са от ХІХ век.

Процесът на правене на стъклото се изменя във времето, освен това съставът на стъклото, произведен от различни предприятия, се различава. Всичко това позволява с точност да се идентифицира произходът на бутилките.

До момента за определяне на произхода на виното се използваше технология с радиоактивния изотоп цезий-137. Този метод обаче не работи добре за вино, произведено преди 1950 година.

Тагове: