Колкото и тривиално да звучи, пирамидите си остават една от най-големите мистерии на нашата Земя. Точно от този свой статус понякога те могат да зародят всякакви причудливи идеи в главите на изследователите, но и на непрофесионалните наблюдатели. Чували сме всякакви идеи за произхода и функциите на причудливите паметници, но някои от тях се отличават със своята странност. Именно един такъв списък са подготвили от io9*, а ние ще споделим и на вашето внимание. Готови ли сте да се потопите в света на странното и причудливото? Хайде да вървим!

 

Пирамидите са построени, за да складират зърно

Средновековните европейци вярвали, че пирамидите са зърнохранилищата, описвани в Стария завет. В него е описан сънят на египетския фараон – седем слаби крави погълнали седем угоени крави, а седем тънки, изсъхнали зърнени класа погълнали седем хубави класа. Според Йосиф това означавало, че предстоят седем години на изобилие в Египет, но след тях народът ще трябва да преживее седем години на глад. Той посъветвал фараона да се запаси със зърно.

Мнението, че пирамидите са зърнохранилища, датира още от 6 век, когато Григорий Турски ги описва като такива в книгата си „История на франките“. Тази теория получава допълнително гласност няколко века по-късно. През 14 век се среща в книга, дело на Джон Мандевил.

 

„[...] Вътре в тях е пълно със змии, а отвън са изписани с надписи на различни езици. Някои казват, че те са гробници на управници от античния свят, но това не е истина... Ако бяха гробници, нямаше да са празни, а и нямаше да разполагат с вход, от който се влиза вътре. А и не съществуват гробници с подобни огромни размери и височина – ето защо не е възможно те да са гробници.“

 

Подобна теория се подкрепя и от мозайка от 12 в. в един от куполите на базиликата „Сан Марко“ във Венеция:

 

 

Ной е построил Хеопсовата пирамида

В книгата „Хеопсовата пирамида: защо е построена и от кого“ Джон Тейлър дава своето обяснение. Интересно е, че самият той никога не я е виждал, но след като изучава размерите й, разпространени от оксфордския астроном Джон Грийвс и френските инженери, придружаващи Наполен по време на експанзията му в Египет, той стига до заключението, че масивната структура е хранилище на всички математически, астрономически и други познания.

 

 

Тейлър извършва сложни пресмятания, според които отношението на дължината на основата към височината й, разделено на две, дава числото "пи" с точност до шестия знак. Той добавя, че пирамидата е построена чрез специална мерна единица, която той нарича „пирамидален инч“. Той от своя страна е една пета от мярката за дължина „свещен лакът“ (sacred cubit) и почти идентична до британския инч. Той изтъква това като доказателство, че днешните мерни единици имат божествено начало.

Тейлър вярвал, че Ной, а не египтяните е бил истинският архитект на пирамидите: „Той, който построил Ковчега, е бил най-вещият, който е можел да проведе строежа на Хеопсовата пирамида.“ Въпреки сериозното желание на британския автор Американското метеорологично общество (American Meteorological Society, научен орган) не останало убедено в думите му, заявявайки, че би било невероятно човек като Ной, преживял огромен катаклизъм, който унищожил цялата човешка раса, да започне нова битка – строежа на подобна огромна конструкция.

 

Хеопсовата пирамида предсказва датата на Апокалипсиса

Все пак откритията на Тейлър не останали без симпатизанти. Базирайки се на тях, Чарлс Пиаци Смит, ръководител на кралската обсерватория в Единбург, Шотландия, започнал собствено проучване. Той достигнал до заключението, че в Хеопсовата пирамида има скрити дори още по-големи божествени истини, отколкото Тейлър предполагал. През 1864 г. Смит публикува откритията си в книгата „Наследството ни в Хеопсовата пирамида“, в която смело заявява, че в архитектурата на пирамидата се крият библейски пророчества. Ако се премерят коридорите във вътрешността, може да се проследи и пълната хронология на Земята – минало, но и бъдеще.

 

 

Ако думите му бъдат приети за истина, началото на спускащия се коридор, наречен Голямата галерия, бележи раждането на Христос, а точно 33 инча по-нататък – Разпятието. Както може би сте се сетили, числото 33 кореспондира на възрастта, на която е приключил земният живот на Сина божи. Цялата дължина на коридора, според начина, по който е премерен, достига до 1881 или 1991 пирамидални инча – периодът, след който ще се състои Второто пришествие. Смит направил бърза сметка и заключил, че Апокалипсисът идва през 1881 г. Добрата новина? Явно е сгрешил...

 

Хеопсовата пирамида е дело на Дявола

Джоузеф Ф. Ръдърфорд, известен като Съдията, е сред първите ръководители на Свидетелите на Йехова. Желанието му е да сложи край на „християнската пирамидология“, приета от предшественика му Чарлс Тейз Ръсел.

 

Снимка: Devianart, @chevsy

Ръдърфорд написал статия, публикувана в списание „Стражева кула“, изготвяно от движението. Нейното заглавие е „Олтарът в Египет“:

 

„Сигурно е, че Голямата пирамида в Гиза не е построена нито от бог Йехова, нито по негова заповед. По-логично е да заключим, че Хеопсовата пирамида, както и останалите подобни постройки, включително и Сфинксът, са изградени от управниците на Египет и под ръководството на Сатаната. След това той вградил знанието си в мъртвите камъни, което можем да наречен сатанинската Библия. В изграждането на пирамидите Дяволът вложил и малко истина, тъй като това е неговият похват за измама и лъжа. Сатаната е лукав противник. Той действа с всички възможни методи, за да отдалечи човека от Йехова...“

 

Всъщност пирамидите са били... могили

На 12 октомври 1884 г. излиза статия в Journal-Gazette, пресата на Форт Уейн, Индиана, САЩ. В нея се споменава научна конференция, провела се във Филаделфия, на която е представен доклад, посветен на пирамидите и разкриващ съвсем нова теория за техния строеж:

„Според доклада пирамидите са построени от върха надолу. Според теорията пирамидите са били могили, използвани като кариери, от които са изкарвани камъни за строеж на други постройки. Тези хълмове били под ръководството на конкуриращи се инженери, които ги оформили като пирамиди.

В местността могат да бъдат открити самотни хълмове, а теорията не е толкова невъзможна. Ръководителите на кариерите приели идеята да ги оформят като пирамиди, за да останат като възпоменателни паметници“.

 

Атлантите са построили пирамидите? На страница втора!

Атлантите построили пирамидите

Игнейшъс Донъли, бивш конгресмен от щата Минесота, е обсебен от легендата за Атлантида. През 1882 г. публикува книгата „Атлантида: Праисторическият свят“. По-голямата част от теорията му за изчезналия континент била непоследователна. Още в началото на творбата той излага теориите си, според които:

 

• Някога в Атлантическия океан, срещу Гибралтарския проток, който го свързва със Средиземно море, съществувал голям остров, който бил остатък от Атлантическия континент, известен на древните като Атлантида.
• Описанието на острова, дадено ни от Платон, не е плод на въображение, а на исторически факти.
• Атлантида е мястото, където хората за първи път преодолели варварството и основали цивилизация.
• Сечивата от европейската бронзова епоха произлизали от Атлантида, а нейните жители били първите, които обработвали метал.

 

 

Донъли вярвал, че в пика на цивилизацията си атлантите основали колонии на различни кътчета из света – а най-старата от тях най-вероятно е била в Египет, където цивилизацията произхождала от Атлантида. Разбира се, Донъли имал и доказателство, което потвърждавало идеята му за цивилизации, произлезли от атлантите – приликите между египетските и мезоамериканските пирамиди (Мезоамерика – историко-културен регион на северноамериканския континент, включващ южната половина на Мексико, териториите на Гватемала, Ел Салвадор и Белиз, както и на запад Хондурас, Никарагуа и Коста Рика).

По-интересното е, че тази теория продължава да съществува сред „истинските вярващи“ в съществуването на Атлантида. Въпреки нежеланието им да повярват в друго, археологът Кенет Федър има доказателства, които оборват твърденията на Донъли:

 

„Пирамидите от Новия и Стария свят не са еднакви. Тези от Новия са с пресечен, плосък връх (четирите им страни не са триъгълници, а трапеци), а египетските – те са истински геометрични пирамиди (четири триъгълника, сключени с общ връх). Пирамидите в Новия свят имат стъпала, които се изкачват до върха, а постройката била храм, а не гробници, каквито са тези в Египет. Техниката на строежа също е различна, тъй като мезоамериканските често са многоетажни.

Ако все пак приемем, че имат общо начало, трябваше да датират от приблизително близък период. Египетските пирамиди са построени преди около 5000–4000 години, а тези в Америка – преди около 3000 години, а това са най-старите. По-новите са от преди 1500 години. Не на последно мястото постройките от двете страни на Атлантика са много по-нови спрямо предполагаемото съществуване на Атлантида, която, ако приемем, че е съществувала, е унищожена преди 11 600 години.“

 

Въпреки това и до днес има хора, които вярват в теорията на Донъли. През 2013 г. Щефан Ердман, немски писател на широко дискутирани бестселъри в жанра исторически документален роман, и сънародникът му Доминик Гьорлиц вземат скални фрагменти от затворена за посетители камера от пирамидата на Хеопс за изследване в института Фрезениус в Дрезден, Германия. Впоследствие те са обвинени, че проучването е незаконно, и пробите са върнати на Египет през август 2014 г. Според тях Хеопс не е създателят на пирамидата, а просто е поставил името си там, във вече наличната постройка, построена хиляди години преди неговото съществуване. Двамата германци обвинили археолозите, които съвсем съзнателно игнорирали доказателствата, които сочели, че произходът на пирамидите не е египетски.

 

Израел има план за кражба на пирамидите

Според египетския изследовател Амир Джамал Израел е дал началото на план, чрез който ще фалшифицира историята, за да предпише създаването на пирамидите на евреите. Тази информация беше оповестена от вестник „Елаф“.

 

„Джамал коментира, че от Израел не изпращат собствени археолози в Египет, тъй като това ще издаде плана. Вместо това изпращат мисии, прикрити под други националности, но с ръководители евреи. Освен че се опитват да си припишат изграждането на пирамидите, ще се опитат да докажат, че египетският фараон Шешонк Първи, основател на двадесет и втората династия на Древен Египет и управлявал през 943–922 г. пр.н.е., е библейският фараон Шишак. Според Библията Шишак е нападнал Юдея по време на управлението на цар Робоам. Той задигнал богатства от Първия храм (Соломоновия храм) в Йерусалим. Джамал вярва, че Израел иска да обяви претенции към златото и накитите, открити при разкопките на Танис в Египет, обявявайки го за част от Соломоновото съкровище.“

 

Това дори не е единственият случай, който поражда противопоставяне между Египет и Израел. Тази година египетският журналист Ахмад ал-Джамал призова Кайро да съди Израел за щетите, нанесени от смъртоносна поредица болести, покосили египетския народ по времето на Моисей.

 

Пирамидите са построени чрез... левитация

Тъй като и до днес не можем да бъдем сигурни в начина, по който пирамидите са били построени, често се прибягва към най-невероятното. Левитацията е дума, която често се среща сред някои от по-странните теории за строежа на пирамидите. Едгар Кейси, известен ясновидец и паралечител, вярвал, че пирамидите са построени от обединените сили на атланти, египтяни и жители от земите на днешна Югозападна Русия. Още по-интересно става в момента, в който добавя, че те са използвали свръхчовешките си мисловни сили, за да вдигат и местят масивните камъни.

В своята книга „Боговете от Едем: изгубеното египетско наследство и началото на цивилизацията“ Андрю Колинс цитира арабски историк от ХХ век, записал следната приказка:

 

„Под каменните блокове, използвани в строежа на пирамидите, се поставяли невероятни магически папируси, преди да бъдат ударени със странен инструмент, наподобяващ жезъл. По някакъв начин това ги карало да се издигат над земята и да изминават големи разстояния.“

 

От тези думи, явно съвсем логични, Колинс извежда заключението, че:

 

„Чрез удара, който са нанасяли по камъните, древните Египтяни са освобождавали някаква звукова вибрация, чрез която каменните блокове са преодолявали гравитацията и са изминавали над земята разстояние от около 86.5 метра, преди да е трябвало да бъдат ударени отново.“

 

Преди няколко месеца беше осъществена левитация чрез звук (вижте повече), която допълнително дава надежда на привържениците на тази теория.

 

Пирамидите са подредени според съзвездието Орион

Астрономията е имала сериозно влияние върху начина, по който пирамидите са построени и разположени. На Хеопсовата пирамида са открити четири шахти, насочени към небесния меридиан. Когато строежът бил завършен (около 2500 години пр.Хр.), шахтите са сочели точно към Тубан, Сириус, Кохаб и съзвездието Орион. Обяснението е, че шахтите са директната връзка на духа на мъртвия фараон с тези небесни тела. Тубан и Кохаб били известни като „Нетленните“ (звезди, които никога не умират), Орион е символ на божеството Озирис, а Сириус – на Изида.

В книгата „Мистерията на Орион“ авторът Робърт Бовал има още по-интересна теория. Според него съществува директна връзка между трите най-големи пирамиди от комплекса в Гиза и три звезди от съзвездието Орион. Единственият проблем е, че подобна връзка е възможна, но само ако пирамидите са построени преди 12 000 години. Въпреки че тази теория е оборена от двама известни астрономи, тя остава популярна и до днес.

Ед Круп, ръководител на обсерваторията Грифит, Лос Анджелис, и известен експерт в сферата на арехеоастрономията, отбелязва:

 

„На страниците на „Мистерията на Орион“ читателите откриват снимка на Гиза, наложена със снимка на Орион. Лошото е, че има нещо нередно в тези снимки. На снимката с пирамидите северът е в долния край на снимката, а при тази със съзвездието – в горния край. Ако искате да напаснете двете, трябва да завъртите Египет на 180 градуса. Всъщност всички карти на страната в тази книга са отпечатани обърнати.“

 

Антъни Фейрол, професор по астрономия в Кейптаун, коментира:

 

„Моето проучване показа, че въпреки че линията на външните две пирамиди е на 38 градуса на север, ъгълът на Орион преди 10 500 години пр.Хр. e доближавал 50 градуса. В никакъв случай това не е съвпадение.

Бовал е избрал 10 500 пр.Хр. (когато Орион е в своята най-южна точка), тъй като съвпада с напасването на Млечния път и Нил. За съжаление и това не може да бъде определено като особено точен ориентир, тъй като коритото на реката не е постоянно. Не можем да сме сигурни, че преди толкова години то е съвпадало с днешното.“

 

Орион

 

Силата на пирамидата!

Твърдението, че самата форма на пирамидата притежава сила, идва още с откриването на първите добре запазени мумии в Египет. В началото на XX в. френският изследовател Андре Бовис подлага тази теория на тест, построявайки умален макет на Хеопсовата пирамида. Той поставя сурово месо в нея, за да провери дали ще се разложи. Мълвата за този експеримент достига до чешкия радиоинженер Карел Дърбал, който изработва картонена пирамида, която според него е подострила бръсначите, които поставил в нея. През 1959 г. дори получава патент за пирамида „бръсначката на фараона“.

Силата на пирамидите се обсъжда и до днес, а хората, които вярват в нея, са много.

Вижте още: Съществуват ли подводни цивилизации в Световния океан? 

*Преводен материал