По време на ежегодната конференция I/O 2018 интернет гигантът Google за пореден път демонстрира възможностите на своя софтуер и представи интересни иновации и нововъведения в начина, по който можем да използваме смартфоните си, а и не само тях. В Android P е поставен фокус върху машинното обучение (изкуствен интелект), което ще помогне на смартфоните ни да поумнеят допълнително и да се адаптират към нашите навици и предпочитания.

Умен, по-умен, Google Assistant

Виpтyaлният acиcтeнт Google Assistant, вгpaдeн в oпepaциoннaтa cиcтeмa Аndrоіd, вeчe щe мoжe дa ce oбaждa caм нa pecтopaнти, фpизьopcĸи caлoни, cepвизи, xoтeли и дpyги и caм дa нaпpaви peзepвaция или дa зaпишe чac. Блaгoдapeниe нa изĸycтвeния интeлeĸт, acиcтeнтът caм вoди cлoжeн paзгoвopи c peдицa ycлoвнocти, yтoчнявaщи въпpocи и взимa peшeния в paмĸитe нa зaдaдeнитe oт вac ĸpитepии. Ocвeн тoвa глacът мy (щe имa дaлeч пoвeчe oт eдин) пpиличa дoтoлĸoвa нa иcтинcĸи чoвeĸ, чe cъбeceдницитe дopи зa ceĸyндa нe дoпycĸaт, чe гoвopят c мaшинa.

Зад тази иновация стои услугата Google Duplex, която гигантът представи по време на годишната си конференция Google I/O. Тя ще позволи на потребителите да провеждат естествени разговори, чрез които да се изпълняват задачи в реалния свят по телефона. Целта на Google Duplex е хората да могат да говорят възможно най-отпуснато и естествено с машината, сякаш говорят с реален човек. Изкуственият интелект на Google ще има за задача да разбира контекста, фразите и да се съобразява с тях.

Компанията планира още това лято да започне тестове, като интегрира Google Duplex в Google Assistant. Първоначално услугата ще е достъпна само на английски, а с времето ще се добавят и още езици.

Смартфонът като личен секретар

Следващата версия на Android (все още известна като "P") ще въведе нова система за предсказване на действията, наречена Actions. Тя се отличава с конкретни функции и информация, до които искате да получите достъп точно тогава, когато те ви трябват най-много.

На сцената по време на Google I/O компанията показа как може да изглежда Actions в реални условия. Google казва, че Actions ще се основава на вашата история и модели на използване - кога и за колко време обикновено отивате да спортувате или кога обикновено започвате да четете новини във влака например.

Actions също ще е наясно с включените към телефона аксесоари и принадлежности. Включете например чифт слушалки и Google ще пренасочи предложенията си към някои от любимите ви плейлисти в Spotify. Google казва, че Actions ще се показва и в Google Assistant, Google Search, Play Store и при умния избор на текст. Това означава, че в операционната система ще се появят бързи клавиши за приложения на различни места. Ако търсите Avengers: Infinity War например, може да видите пряк път към трейлъра в YouTube, а ако сте инсталирали филмовата платформа Fandango, директен достъп до нея, за да запазите билети.

Друга от значимите промени в Android P е интеграцията на допълнителни жестове за навигация в потребителския интерфейс. Стapият мeтoд зa yпpaвлeниe чpeз тpи бyтoнa в дoлнaтa чacт нa eĸpaнa ще бъде заменен от нов, по-интуитивен формат. Така например вече ще може да използваме новата функция "Swipe Up On Home Button", която се активира с едно кликване от менюто на смартфоните с Android P. След като го направите, ще забележите, че изчезва традиционния Overview (Recents), който е разположен вдясно.

Целта е Android P да добави и управление чрез жестове, за да улесни работата с масово навлизащите телефони с издължени дисплеи. Този преработен интерфейс прилича на новата, базирана на жестове система на iPhone X.

Батерия, която мисли за вас

Google си партнира с DeepMind за създаването на функцията Adaptive Battery, която приоритизира приложенията и услугите, които използвате най-често, и запазва повече енергия за тях. Целта е да се отговори на най-големите оплаквания за всеки телефон, а именно навикът на батерията да свършва в най-неприятния момент. Новата функция е предназначена за по-ефикасно използване на наличния електрически ресурс. Собственото подразделение DeepMind на Google полага голяма част от усилията тук, разчитайки на навиците на потребителите, за да определи какви приложения използват и кога и как съответно да разпредели енергията.

Според компанията новата функция е способна да "предсказва действия", което води до 30% по-малко натоварване на процесора. Google обеща повече информация за тази функция в предстоящо събитие. В комбинация с по-големи батерии и по-бързо зареждане на новите мобилни телефони, новите технологии биха могли да променят начина, по който потребителите взаимодействат с устройствата си и да пренасочат модела на зареждане през нощта към бързи зареждания.

В Dashboard се показва колко време прекарваме с устройството, колко пъти го отключваме, колко нотификации сме получили и т.н. App Timer позволява да се зададе времеви лимит за ползване на определени приложения, а новият Do Not Disturb режим спира не само нотификациите, но и визуалните прекъсвания. Той може да се активира и чрез обръщане на телефона с лице надолу. И за финал в зададеното време за лягане опцията Wind Down активира нощен режим, включва Do Not Disturb и прави дисплея черно-бял.

Интернет на нещата... с Android

Google не крие амбициите си Android да се пренесе отвъд мобилните устройства и да заработи като IoT платформа. За целта, гигантът обяви нова ревизия на операционната си система, предназначен за домашни електроуреди и други традиционни устройства. Наречена Android Things, тя има за задача да се настани на стотици домашните уреди след относително доброто представяне на другите ревизии на Android като например версиите ѝ за автомобили, умни часовници и телевизори. Android Things навярно ще включва виртуалния асистент Google Assistant във версия за всякакви устройства – от хладилници и роботи до касови апарати и кафемашини. Целта е с новата операционна система тези устройства да бъдат създавани по-бързо, по-евтино и по-сигурно.

Друга задача е по този начин Android Things да осигури на потребителите единен интерфейс за различните устройства. С това Google и нейните бизнес-партньори се надяват да осигурят разпространението на своите приложения. За да постигне широко разпространение, Gооglе ще пpeдлaгa oпepaциoннaтa cиcтeмa бeзплaтнo зa нeĸoмepcиaлни цeли, пoзвoлявaйĸи yпpaвлeниeтo нa дo 100 ycтpoйcтвa, a зa ĸoмepcиaлни цeли щe ce пpeдлaгaт cпeциaлни aбoнaмeнтни плaнoвe.

Официалната премиера на платформата едва ли ще стане факт преди есента. Предвидени са обаче общо седем Developer Preview версии, като първата от тях бе пусната още на 7 март. Бета версията е налична още за Sony Xperia XZ2, Nokia 7 Plus, Xiaomi Mi Mix 2S, Oppo R15 Pro, Vivo X21, OnePlus 6 и Essential PH-1. Ако пък имате Pixel, Pixel XL, Pixel 2 или Pixel 2 XL, можете също да изпробвате най-новата версия на Android, преди всички останали да се включите в тестовата програма на този адрес, а след това ще получите безжичен ъпдейт. След това всяка една компания ще се нуждае от допълнително време, за да актуализира моделите си към платформата.

Тагове: