Google обяви, че е разработила достъпна платформа за музеите, която ще им даде възможност да създадат мобилни приложения, които ще се възползват от услугите на Google, включително Street View и YouTube. По този начин музеите ще могат да представят своите експонати на всеки притежател на смартфон.

В момента благодарение на партньорството между музеи по целия свят и културният институт на Google, има 11 музеи и културни институции, които са участвали в този пилотен проект към днешна дата. Техните приложения са активни в Google Play.

Първите приложения на тази нова софтуерна платформа включват музеи и институти от Италия, Франция, Холандия и Нигерия, като Museum of Arts et Métiers, MAO, GAMPalazzo Madama, Musee Curie, Museum of Le Havre, Monnaie de Paris, MAGA, Rijksmuseum van Oudheden и Pan-Atlantic University.

Инициативата се оглавява от културния институт на Google, а целта е културните съкровища от цял ​​свят да станат достъпни онлайн за всички - вместо само за тези, които са в състояние да осъществят пътуване до мястото, където се намират забележителностите на световното наследство.

Новите мобилни инструменти се възползват от функцията на Street View за разходки на закрито, която предлага и 360 градусови турове. Приложенията могат да предложат и снимки на експонатите и аудио обиколки - заедно с възможности за социално споделяне, което позволява на посетителите да публикуват това, което виждат.

Офлайн достъпът също е гарантиран. Музеите са в състояние да създадат тези приложения без никакви технически познания, тъй като Google се занимава с кодирането, а музеите просто осигуряват достъп. Музеите, институциите и собствениците на частни колекции, които се интересуват от партньорство с Google, могат да получат повече информация тук.