В изненадващ ход за всички нас, Microsoft направо мобилната версия на Office приложенията си - Word, Excel и PowerPoint документи – безплатна за iPad, iPhone и Android. От днес вече няма нужда да се абонирате за Office 365, за да редактирате документи или да ги съхранявате в „облака“. Този ход идва само два дни след като Microsoft обяви стратегическото си партньорство с Dropbox да интегрира услугата в „облака“ за съхранение.

Сега можете да изтеглите Office за iPAD и съхранявате всичките си документи в Dropbox, без да плащате на нищо. „Това е продължение на стратегията, която имаме", обяснява главният маркетинг ръководител на Microsoft Office Майкъл Атала. "Това не е обща стратегическа промяна, а в голяма част разширяване на съществуващата стратегия."

Microsoft предлага безплатни Office приложения и онлайн в Chrome Web Store като Атала твърди, че последните промени в модела за развитие вътре Microsoft са позволили на компанията да отвори функционалността за редактиране за мобилни клиенти. "Искаме да гарантираме, че нашите клиенти могат да бъдат продуктивни през всички устройства, които имат", казва той.

Докато потребителите, използващи Office Mobile, ще могат да имат достъп до приложенията безплатно, Microsoft не е разширява тази безплатна функционалност за бизнеса. Все още ще имате нужда от абонамент за Office 365, за да редактирате документи, които се съхраняват на OneDrive for Business или Dropbox for Business. Това е ясен знак за това, как Microsoft иска и ще продължи да генерира пари от хилядите фирми, които разчитат на своята производителност. Все пак бизнес клиентите на Microsoft Office получават бонуси срещу своя абонамент. Например миналия вторник софтуерният гигант даде неограничено пространство за съхранение в OneDrive за абонатите на Office 365.

Ключът тук изглежда е стратегически ход от Microsoft да поддържа Office конкурентен в мобилното пространство. Офис пакетът на Майкрософт е с господстващо положение. С този ход компанията просто ще нанесе сериозен удар по алтернативните офис приложения, които други компании се опитват да наложат.

Microsoft не иска да се изправи пред едно бъдеще, в което потребителите в крайна сметка вече няма да са обсебени от Word, Excel и PowerPoint. Това е смел, но и защитен ход на Редмъндската компания. Конкуренцията на Office ще трябва да отвърне на удара на Microsoft, ако иска да оцелее.

Тагове: