Microsoft официално стартира Cortana за iOS и Android тази седмица, но компанията планира много повече за виртуалния си гласов асистент. Cortana стана официално достъпна с Windows 10 по-рано тази година, а сега Microsoft планира и голяма актуализация с кодово име Redstone за операционната система. Новата версия ще направи Cortana много по-мощена.

Източници, запознати с плановете на Microsoft, казват пред The Verge, че компанията експериментира с „плаваща“ Cortana в Windows 10. Този „плаващ“ механизъм ще позволи на Cortana да се появява върху документи, контекстуално, предоставяйки информация и съдействие. Това ще е по-мощен инструмент за търсене, отколкото досадния анимационен герой Clippy, познат ни от по-стари версии на Windows.

Ако Microsoft направи Cortana „плаваща“ навсякъде в операционната система, това ще даде нови сили на гласовия асистент, който ще може да контролира много повече функции в Windows. Така едно бъдещо взаимодействие между човек и компютър (с Windows 10) ще става много по-естествено - чрез допир (хардуерна периферия) и глас.

Microsoft също обмисля по-нататъшна интеграция на своите Office 365 услуги директно в Cortana. За бизнеса това би могло да означава, че Windows 10 ще може да служи като център за проекти с възможност Cortana да разбира с кои документи и информация се борави.

Но Cortana няма да бъде единствената област със засилен фокус в Redstone актуализацията на Microsoft. Microsoft също така иска центърът за уведомления в Windows 10 (известен като център за действия или Action Center) да стане много по-функционален, отколкото е днес.

От страна на Windows Phone, Microsoft в момента разработва on-tap услуга за Cortana, подобна на функцията Now on Tap на Google. Така Cortana ще позволи бърз достъп до информация или допълнителни заявки за търсене. Microsoft вече тества тази функция със снимки в Bing приложението за Android.

Aмбициите на Microsoft за Cortana включват и идеята за възобновяване на дейността и данните в множество устройства и платформи.

Microsoft ще представи визуализации на някои от своите Windows 10 актуализации, включително разширената поддръжка на своя Edge браузър. Работата по Redstone е в ранни етапи и различни функции са в процес на планиране, така че очакваме да чуем повече за бъдещето на Windows 10 в началото на следващата година.

 

Прочетете още: Banksy нарисува Стив Джобс в лагер за сирийски бежанци