Още през 2013 година Google Docs въведе функцията за редактиране на документи в реално време. Сега, две години по-късно, следващата голяма версия на Microsoft Office 2016 за настолни компютри ще включва съавторство на Word документи в реално време.

Microsoft потвърдиха пред The ​​Verge, че ще дадат възможност на тази нова функцията да работи за Word, а в бъдеще ще пристигне и за PowerPoint и Excel. Това е голяма промяна за Microsoft Office Suite, което дава на компанията предимство пред конкуренти като Google, тъй като хиляди фирми все още разчитат на Microsoft Office и настолните версии на приложенията, тъй като уеб алтернативите просто не са толкова мощни.

Съавторството на настолни машини в Office 2016 ще „премахне“ едно от основните предимства на използването на уеб версията на Google Docs. Популярността на Google Docs нарасна именно благодарение на тази функция за съавторство и заради факта, че е безплатна, макар и проста алтернатива на Microsoft Office.

Пълната версия на Office 2016 ще бъде налична по-късно тази година, а функцията за съавторство в реално време се очаква да се появи в Office 2016 Preview в началото на лятото. В дългосрочен план Microsoft също проучва съавторството да стане достъпно и за версиите на Office за Android и iOS. Така собствениците на iPad ще могат да редактират един и същ документ с техни колеги, през интернет или от настолната версия на Office 2016.

 

Прочетете още:  Microsoft представи Office 365 Video за бизнес клиентите си 

Тагове: