На 26 октомври, т.е. след по-малко от три седмици, новият Windows 8 ще се появи официално на пазара. Операционната система от следващо поколение на Microsoft (а този път тя е точно такава, а не просто предната версия със скромен визуален ъпгрейд и оптимизиран код) определено успя да разбуни духовете и да привлече към себе си нужното (че и повече от нужното) внимание. Така че няма нищо по-естествено от това да полюбопитствате и да искате да я изпробвате веднага в момента, в който стане достъпна.

Microsoft твърдят, че всяко РС, работило до момента под Windows 7, би трябвало напълно безпроблемно да направи прехода към новата осмица. Подобно изявление звучи много обнадеждаващо, но горчивият ни и многогодишен опит с операционните системи на компанията подсказва, че приемането му на доверие може единствено да ви създаде главоболия.

Затова, ако сте нетърпеливи да опитате от новия Windows 8 експириънс, съветът ни е първо да не бързате и в предстоящите двадесетина дни да подготвите максимално добре вашия компютър за голямата премиера на 26-и.

 

Нужният хардуер

Минималните системни изисквания на новата ОС са широко известни, но все пак няма да е излишно да си ги припомним накратко. За да се чувства добре, Windows 8 изисква вашето РС да разполага с процесор с тактова честота поне 1 GHz или по-висока, между 1 и 2 GB оперативна памет (в зависимост дали смятате да използвате 32 или 64-битовата версия на Windows), да имате налични между 16 и 20 GB свободно дисково пространство за инсталацията и видеокарта, поддържаща DirectX 9.

На пръв поглед тези параметри са почти идентични с тези, които изискваше и Windows 7, но истината е, че от 2009 година насам (когато се появи седмицата), нещата в света на хардуера се промениха доста. Цените на оперативната памет например вече са толкова ниски, че обеми от 1 GB изглеждат просто смешни (в края на краищата днес кажи-речи всеки уважаващ себе си смартфон разполага поне с толкова).

 И понеже Windows се чувства толкова по-добре, колкото повече RAM й осигурите, нашият съвет е да я посрещнете поне с 4 GB (ако можете да си го позволите, разбира се).

Друг важен момент е свързан с базовата входно-изходна система на вашето РС, или така наречения BIOS. Windows 8 изисква наличието на функция, наречена DEP (data execution prevention). Това е защитна опция, която блокира изпълнението на зле написан код и като цяло допринася за повишаване общата стабилност на системата. Явно Microsoft са научили горчивия урок от Windows Vista и 7. Когато бяха пуснати тези операционни системи, много потребители съобщаваха за чести сривове в системите си, които те, разбира се, отдаваха на проблеми с новите (тогава) операционни системи.

 

По-късно редица изследвания на самите Microsoft, а и от доста независими източници доказаха, че проблемите всъщност идват от зле написани приложения на странични разработчици (най-често хардуерни драйвери), предизвикващи нестабилност и сривове в системата.

 

Точно по тази причина Microsoft са решили да се застраховат допълнително и са интегрирали изискване за наличието на подобна функция в BIOS. Малко известна подробност тук е, че дори и BIOS-ът на вашето РС да не я поддържа, Windows 8 въпреки това ще се инсталира привидно безпроблемно, но след това вероятно няма да работи коректно или изобщо ще откаже да стартира.

Имайте предвид, че по-стари дънни платки – от поколението на Pentium 4 (Socket 478) или преди него, е малко вероятно да поддържат DEP, така че дори базираната на тях система да изпълнява посочените от Microsoft минимални изисквания, шансовете да подкарате гладко Windows 8 не са големи.

 


Дори и с вашия BIOS всичко да е в ред, това не означава, че няма да се сблъскате с хардуерни несъвместимости. За да сте напълно сигурни, че всички налични компоненти във вашето РС са 100% поддържани от Windows 8, най-лесният начин е просто да стартирате инсталационния (Setup) модул на новата операционна система.

Превю версията на Windows 8 все още е достъпна за напълно безплатно сваляне от сайта на Microsoft, така че винаги можете да я свалите, да я запишете върху DVD или USB стик и да стартирате инсталационната й програма. Добрата новина е, че няма да е необходимо да извършите цялата setup процедура – първата стъпка в нея е извършване именно на проверка за съвместимост. След като видите резултатите от нея, просто можете да прекъснете процеса.

Софтуерни неволи

И докато с хардуера (особено ако е актуален, т.е. на 2 или по-малко години) вероятно няма да имате кой знае колко главоболия, различните програми и драйвери вероятно ще ви създадат проблем.

Много от приложенията, с които работите под Windows 7, особено различните антивирусни програми, почти сигурно няма да са 100% съвместими с Windows 8. Отчасти проблемът е драстично новият интерфейс на операционната система, който предявява нови изисквания и към UI обвивката на работещите под нея приложения.

Програми, изискващи достъп от ниско ниво до системните ресурси (каквито са повечето антивирусни пакети), също ще изискват модификация на кода си, т.е. инсталиране на нови версии.

Новите драйвери пък са задължителни, тъй като те така или иначе в повечето случаи са ОС специфични – особено що се отнася до предназначените за графичния хардуер. И двете големи компании, произвеждащи видео решения – AMD и Nvidia, вече имат версии на Windows 8 драйвери за най-популярните си продукти, така че добре е, преди да стартирате инсталацията на новата операционна система, да се сдобиете с тях.

Освен това имайте предвид, че ако ъпгрейдвате някоя от по-старите версии на Windows (ХР или Vista), ще се наложи да преинсталирате и всички ваши програми.

 

Периферия

Какво ще се случи с доброто старо (наистина старо, защото е неделима част от РС платформата вече над 3 десетилетия) комбо „мишка и клавиатура” с идването на ориентирания към mutitouch сензорен контрол интерфейс на Windows 8?

Това е въпрос, който тревожи немалка част от традиционните Windows потребители, привикнали да разчитат основно на тези две периферни устройства още от версия 3.0 на операционната система, т.е. от далечната 1990 г.

Засега еднозначен отговор от страна на хардуерните производители няма, макар опити по темата не липсват. Самите Microsoft предлагат едно възможно решение в лицето на тяхната Touch Mouse – наглед стандартна компютърна мишка, но предлагаща разширена поддръжка за мултитъч сензорните функции на Windows 8.

Logitech – един от водещите световни производители в областта на РС периферията, също предлагат интересно решение с техния Wireless Touchpad – 5-инчов безжичен тъчпад за десктоп и мобилни системи, предлагащ поддръжка на мултитъч жестове. Той не е предназначен конкретно за Windows 8, но би трябвало без проблем да поддържа сензорните функции на новия й интерфейс.

До голяма степен в това отношение най-привилегировани (поне на първо време) ще са потребителите на мобилни компютри. На отминалото неотдавна технологично изложение IFA на практика всички големи ОЕМ компании в сектора обявиха маса различни модели, отразяващи спецификата в управлението на новата ОС.

Видяхме както множество „клонинги” на задаващия се Microsoft Surface таблет/ултрабук, така и хибридни модели със сензорни дисплеи, създадени така, че да се приплъзват върху клавиатурите на лаптопа, за да може той да се използва и като таблет при нужда.

 

 

Всички водещи производители демонстрираха и повече или по-малко класически ноутбуци, но с мултитъч дисплеи, а Asus дори отидоха още по-далеч, предлагайки ултрабук с два дисплея – външен и вътрешен. Така моделът Taichi може да бъде използван и като класически лаптоп (когато е отворен), и като таблет (когато е затворен).

Тагове: