На конференцията Build днес Microsoft обяви нова среда за програмиране – Visual Studio Code. IDE-то е безплатно и леко – с клиент под 100 MB и поддръжка на повечето разпространени езици.

VS Code е по-близо до Sublime Text и NotePad++ като среда за разработка – лека програма с ограничени възможности за писане основно на HTML, CSS и JavaScript. Големият плюс на програмата е това, че е крос-платформена – работи под трите основни операционни системи, Windows, OS X и Linux.

Вместо да се опитва да привлече програмистите под Windows, Microsoft им протяга ръка на избраната от тях система. Освен това го прави по предпочитания начин – с леко IDE, което макар да не предлага функционалността на Visual Studio върши работа за широк диапазон от задачи.

А разработчиците на JavaScript, Node.js, TypeScript и ASP.NET 5 ще получат и допълнителни глезотии, под формата на безплатни плъгини. С VS Code Microsoft продължава да работи в положителна посока. След отварянето на кода на .NET Core и правенето му крос-платформен, предоставянето на Visual Studio Community Edition за безплатно ползване, новината не изненадва никого.

 

 

Microsoft показа, че никак не се шегува с HoloLens