Задължителните ъпдейти в Windows изнервят всички ни с цялото това чакане и сериозното забавяне на работните процеси. При последната голяма актуализация обаче потребителите сигнализираха, че Windows 10 рестартира неочаквано устройствата, на които е инсталиран.

Официалната причината за това е последният ъпдейт на вградения браузър Edge. За съжаление нещата не стоят точно така, защото от Microsoft ни подготвиха доста неприятна изненада. И преди в старт менюто на операционната система имаше препратки към уеб приложенията на Office, но единствено ако пълните версии на приложенията не са инсталирани. Тогава те се стартираха в браузъра Edge, но след последния ъпдейт те се появяват под формата на Progressive Web Apps (PWA), което ги зарежда в собствените им прозорци с минимален потребителски интерфейс. За съжаление това е поредният опит на редмъндския гигант да наложи насила собствените си софтуерни продукти. След редица оплаквания решението, което ни предлагат от Microsoft, е да премахнем препратките към уеб-базираните Office приложения, като това действие би трябвало да ги деинсталира.

Въпреки всичко това фактът, че компанията си позволява да инсталира програми без разрешение на лицензна операционна система, е показателен за липсата на достатъчен контрол върху зловредните и шпионски действия на софтуерните гиганти от страна на властите.

Снимки: shutterstock

Виж още: Какво да направите, ако екранът на телефона ви се счупи?