Въпреки че презентацията, която Microsoft направи преди няколко дни, не беше много дълга и изчерпателна, научихме достатъчно подробности за най-новата версия на операционната система на компанията. Сред тях беше и името, което със сигурност ни изненада – Windows 10.

Всъщност първото, за което можем да се сетим, е отличен маркетингов ход, който да доведе до сериозно обсъждане в интернет. Осмата версия получи предимно негативни коментари от потребителите, което е и още един повод от Microsoft да се опитат напълно да разграничат бъдещия Windows от този. Според други вече има 10 основни версии, а това идва като отбелязване именно на този факт. Но тогава нямаше ли да е по-логично номерът да е 11?

В последните дни има доста предположения защо от софтуерния гигант са решили да прескочат 9, но ето едно от най-интересните, а и най-логично звучащите. То идва от cranbourne, който се представя като разработчик в Microsoft и споделя мнението си Reddit.

 

„Ранни тестове показа, че много външни приложения използват код, под формата на:
if(version.StartsWith("Windows 9")) { /* 95 and 98 */ } else {
избирането на друг номер е прагматичното решение на този проблем“

 

 

 

 

 

Според друг потребител, richkzad, това обяснение е логично. И наистина – ето точно колко примери за подобен код са налични.

Множество програми са претърпели промени, за да могат да работят с всеки един Windows след 95, а в тях е наличен и споменатият код. Ако следващата версия на операционната система беше наречена Windows 9, можеше да стане преплитане, съобщават от Cnet. То, от своя страна, може да създаде проблеми със съвместимостта и да доведе до принудителното затваряне на някои програми. До подобна ситуация може да се стигне с някои програми, които, въпреки че са по-стари, все още могат да бъдат открити на някои компютри (като QiuickTime). Подобен проблем може да се появи и при софтуер от големи компании като SAP и Oracle.

Дали това е истинската причина?

Тагове: