Сателитът Humanity Star е проект на Rocket Lab и представлява силноотразителна топка с общо 65 страни, изработена от въглеродни влакна. Той ще орбитира около Земята в продължение на девет месеца, а около октомври ще се разпадне и ще се спусне обратно в атмосферата. Идеята на Humanity Star е да блести толкова ярко, че да може да бъде наблюдаван от Земята. Той се вижда най-добре при изгрев и залез, създавайки ефект, оприличаван от Rocket Lab на „ярка падаща звезда“. Целта на компанията е само да създаде красива гледка, „отразяваща Космоса“, и да накара хората да почувстват връзката си с обширния космически свят отвъд нашата планета. Те обаче отнасят силни критики и предизвикват гняв сред общността от професионални астрономи, които в Twitter изразяват позицията си към пускането на Humanity Star – а тя изобщо не е ласкава.

Учените описват „топката“ като вандализъм, дискотопка, космически графити и космичски боклук. Според астронома Ерик Мамайек изпращането на силноотразителни обекти в орбита няма да послужи за нищо, а само ще попречи. Негови колеги добавят, че отблясъците от Humanity Star са нежелана пречка в техни опити за наблюдение на други обекти в орбита. Астрофизикът Бенджамин Поуп отбелязва, че „изпращането на лъскави играчки в орбита може да навреди на усилията на международната астрономическа общност“. Действително отразителната способност на Humanity Star може да попречи при изследване на небето с телескопи.

От Rocket Lab не са давали официално изявление по темата, но когато Поуп изпрати туит, в който казва „О, Господи, защо бихте причинили това на нас, астрономите“, от компанията побързаха да му отговорят, че сателитът ще остане горе само ограничено време.