Астрономи и учени от NASA остават в неяснота за произхода и същността на най-огромната черна дупка, откривана някога. Сега излизат нови изследвания и открития, които описват всичко, което знаем за нея до момента. Черната дупка е с големина около 800 милиона пъти тази на Слънцето и е позиционирана по средата на квазар – това, което от NASA наричат „най-ярките места във Вселената“ – обградена от множество газове.

Учените установяват, че светлината от квазара е достигнала до нас за срок от 13 милиарда години, което поставя формирането на черната дупка горе-долу по времето на ранните дни след Големия взрив. Самият й размер обаче е аномалия – според професор Робърт Симко от Масачузетския университет „огромната маса на дупката не съответства на това, колко млада е била Вселената тогава. Не е имало как толкова млада Вселена да създаде толкова голяма черна дупка. Затова е толкова объркващо“.

От NASА казват, че се спекулира с възможностите за възникването на черната дупка и нейния така бърз растеж, но отговори за момента няма. Астрономите използват черните дупки, за да учат все повече за ранните дни на Вселената, а публикацията с откритията досега покрай най-гигантската черна дупка, откривана някога, вече е налична тук.