Младата компания Planetary Resources си е поставила за цел да добива и продава ресурси не от къде да е, а от астероидите. Този сюжет е заложен в много фантастични произведения, но в случая, компанията е напълно сериозна - сред нейните основатели може да се видят имената на Джеймс Камерън, един от създателите на Google - Лари Пейдж, както и Ерик Андерсън - инженер и предприемач, известен със своята работа в агенцията NASA и компанията Space Adventures, изпращаща туристи в околоземна орбита.

 

Според основателите на проекта, добивът на полезните изкопаеми може сериозно да стимулира изследването и усвояването на космоса, като добиващата промишленост може да стане база, около която ще започнат да се развиват и нови области.

Компанията има намерение да започне с околоземните астероиди, които са достатъчно големи и съдържащи значително количество ценни материали, такива като металите от групата на платината - рутений, паладий, иридий и осмий. За целта, според Planetary Resources трябва да се намерят и доближат на безопасно разстояние до Земята, примерно, около 500 метров астероид със съответните характеристики, според които, съществуващите в него редки метали биха били повече, отколкото човечеството е добило за цялата си история.

Наистина, за незабавен добив на ресурси от астероидите е още рано да се говори - първият проект на Planetary Resources е извеждането в орбита на не много скъп телескоп, годен за наблюдение и откриване на астероиди, който би трябвало да заработи в близките година - две, а самият добив да започне след 7-8 години.