От Европейската космическа агенция (ESA), съобщиха тези дни, че вероятно техния проект за изследване на Марс, ще бъде забавен с две години. Новата концепция за марсоход - ExoMars ще търси следи от настоящ или минал живот на Червената планета.

Само да припомним, това е третото отлагане на мисията, като първоначално датата за изстрелване на изследователския модул и марсохода, бяха предвидени за 2011 година. Новото забавяне се дължи на текущите синхронизации между ESA и американската космическа агенция NASA.

Двете организации обединяват усилия, включително технически персонал и общ бюджет, за да изпълнят плануваното изследване на Марс. В общите им планове към момента са включени няколко поредни проекта, които трябва да се осъществят последователно през 2016, 2018 и 2020 години.

Първият етап ще се състои в извеждането отново спътник в орбита около планетата, който ще сондира повърхността й за наличието на метан. Този елемент беше открит при предни мисии и свидетелства за наличието на активно геологично развитие на Марс. Целта при него ще бъде да картографира засечените данни от предните месии и по възможност да открие нови следи, дори и за други химични елементи.

Във втората фаза се предвижда изстрелването на роботизирания модул ExoMars (арт концепция на снимката). Той е част от европейската програма Аврора и е марсоход от класа на познатите ни SPIRIT и Opportunity машини. Целта му ще бъде да вземе проби от заснетите в предната фаза участъци и по възможност да намери следи от живот на Червената планета.

В последната фаза се предвижда изпращането на сондираща и изследователска техника, която вече ще бъде статична и ще се позиционира в участъците, открити в предните два етапа на проекта.

Тагове: