Неотдавна писахме за апарата Juno, който успешно излетя и се отправи към Юпитер. На борда му, освен стандартното оборудване, има и нещо нетрадиционно, нещо, предназначено за игра. Това са три фигурки, направени от конструктор Lego. Изпращането им в Космоса е съвместна инициатива на NASA и Lego Group. Целта е по този начин да се стимулира интереса на децата към усвояването на космическото пространство.

Едната от фигурките изобразява бога Юпитер, а втората - неговата съпруга Юнона. Третата фигурка представлява известния учен Галилео Галилей, направил важни открития, свързани с планетите. Едновременно с това на борда на апарата има и миниатюрен портрет на Галилео Галилей с размери 7х5 см, както и написан от учения текст от 1610 г., съхраняван в Националната централна библиотека във Флоренция.

Да припомним - сондата Juno беше успешно изведена на 5 август с ракета-носител Atlas 5. Тя ще достигне планетата-гигант най-рано през 2016 г., където ще направи 33 обиколки, за да завърши своята мисия.

 

Тагове: