Япония обяви създаването на програма, насочена към мониторинг на космическите отломки. Космическият боклук е по-голям проблем, отколкото си мислите. В орбита около Земята летят хиляди отделни парчета боклук, които се движат изключително бързо, превръщайки се по същество, на случаен принцип, в орбитални куршуми. Ако сте гледали филма „Гравитация“ със Сандра Бълок, то сте добили най-ясна представа за проблема с космическите отломки и опасността, която те създават за сателитите и, разбира се, астронавтите.

Нито една страна или агенция не е предприела решителни действия за справяне с нарастващия проблем, но изглежда, че Япония е решила да поеме контрола. През януари бе обявен план за започване на събирането на орбиталния боклук, стартиращ от 2019 година. Сега се създава цялата военна организация, за да се наблюдават и контролират областите с отломки.

Японска агенция за аерокосмически изследвания (JAXA - Japan Aerospace Exploration Agency) заедно с Министерството на отбраната на Япония ще си партнират в този проект, придобивайки контрол над базираният в Окаяма телескоп и радарни съоръжения, съобщават от South China Morning Post.

Японците не само ще следят отломките в Космоса, но и ще споделят тази информация със Съединените щати. Друга основна цел на проекта ще бъде наблюдението на военната активност в пространството - информация, която също ще бъде споделяна с американското стратегическо командване на въоръжените сили. С други думи това е една първа стъпка в едно наистина милитаризирано пространство.

Това, което ние всъщност не знаем, е как Япония ще се справи с космическия боклук? Има десетки предложения за премахването му от орбита, включително собствена концепция на Япония за извеждане от орбита с помощта на голяма магнитна мрежа, но тя никога не е била тествана.

Според вас ще се справят ли японците?