Докато всички обсъждаме кой е най-подходящият начин да достигнем открития Космос, находчивите канадци засягат една доста важна тема: законите, които ще се прилагат там. Както и да го погледнем, Космосът е доста беззаконен регион и канадските законодатели смятат, че това трябва да се промени. Миналата седмица Канада реши да промени своя наказателен кодекс, за да позволи наказателно преследване на престъпления, извършени от канадски астронавти по време на пътувания до Луната или на самата лунна повърхност. Според CBS чуждестранните астронавти, които заплашват живота или сигурността на канадски астронавт, също могат да бъдат наказани от канадското законодателство. Точният текст гласи: „Член на канадския екипаж, който по време на космически полет извърши действие или бездействие извън Канада, което, ако бъде извършено в Канада, би представлявало обвинително престъпление, се счита, че е извършил това действие или бездействие в Канада“.

Всъщност промяната не е чак толкова голяма изненада, защото в наказателния кодекс на Канада вече се разглеждат като наказуеми престъпленията, извършени от нейните астронавти на борда на Международната космическа станция. Но явно има нужда от някои допълнения, след като Канадската космическа агенция смята да се включи в предстоящата програма Artemis, чрез която NASA възнамерява да изпрати хора обратно на повърхността на Луната по-късно това десетилетие. Мисията Artemis 2, в която капсула Orion с екипаж ще пътува до Луната и обратно без кацане, ще включва канадски астронавт. Канада също така предоставя роботизирана ръка за Lunar Gateway, планиран аванпост в орбита около Луната. Европейската космическа агенция, както и японската агенция за аерокосмически изследвания, също участват в програмата Artemis.

В момента в Космоса важи единствено Договорът за космическото пространство от 1967 г., който е написан в светлината на космическата надпревара между САЩ и Съветския съюз. Оттогава документът не е актуализиран, а член шести гласи, че нациите ще наблюдават дейностите на своите граждани в Космоса. Но всички знаем, че това е доста неангажиращо изискване, а не искаме да се стига до спорове от типа чии са тези чували с боклук, оставени в онзи кратер на Луната, нали така?

Снимки: Shutterstock

Виж още: Вижте защо американската армия обмисляла ядрен удар по Луната