На 7 декември Китайската национална космическа администрация (CNSA) ще прилуни апарата Chang’e-4 на повърхността на тъмната страна на Луната. Вероятната площадка за кацане на Chang’e-4 ще бъде кратерът Вон Карман.

Веднага щом се прилуни, апаратът на CNSA ще започне да изследва кратерите в близост до площадката. Сред основните му цели е да провежда радио-астрономически експерименти и да тества дали растения могат да растат при гравитацията на Луната.

Кацането на “Тъмната страна на Луната” не е просто хитър PR трик за привличане на внимание. Локацията поставя интересно предизвикателство пред учените. Заради движението на естествения спътник радиосигналите до тъмната му страна са блокирани. За да преборят това, още през месец май китайските учени изпратиха в Космоса комуникационния сателит Queqiao. Дали той ще реши проблема, или светът бързо ще загуби връзка с Chang’e-4? Ще разберем съвсем скоро.

Китайската програма за изследване на Луната започна през 2004 г. Оттогава CNSA са изстреляли две роботизирани орбитални проби - Chang’e-1 и Chang’e-2, - а също и лунния роувър Chang’e-3. Роувърът беше първият прилунил се космически апарат след последната лунна мисия на бившия Съветски съюз през 1976 г. За съжаление Chang’e-3 не стигна далече и след само два лунни дни (около 1 месец земно време) роувърът спря да се движи.

Тагове: