Докато едни се състезават за титли и медали в най-различни шампионати, надпревара на буквално друго ниво се разгръща, щом става дума за Космоса. Преди няколко дни Илон Мъск си пожела за 50-ия си рожден ден полетът на Starship Super Heavy да се осъществи по-скоро. На свой ред Gwynne Shotwell - президентът на SpaceX - му отговори, че ще почака още няколко седмици. Съответно Мъск по всяка вероятност ще заеме почетното трето място.  
Преди него със сребърен медал се очаква да се нареди Джеф Безос, който в компанията на още трима пътници ще предприеме 11-минутно пътуване до Космоса на 20 юли. Освен Безос на борда на Blue Origin's New Shepard ще са неговия брат - Марк Безос, 82-годишната Уоли Фънк и все още неизвестен пасажер, който ще заплати 28 милиона долара за двупосочното пътуване.  
Историята на авиатора Уоли Фънк е изключително интересна: през 1961 г. тя се присъединява към мисията Mercury 13, по време на която преминава множество обучения и тестове с надеждата да достигне Космоса. Фънк е имала най-добрите резултати, но програмата е била спряна преждевременно. Независимо от това тя продължава да се надява, че мечтата й ще се сбъдне, и през 2010 година си купува билет на стойност 200 000 щатски долара за полет на суборбиталния самолет на Virgin Galactic. Дата на излитане обаче все още няма. Поканата Фънк да стане почетен “гост” на Blue Origin's New Shepard като че ли е многозначителна: от една страна - това е директен “удар” по неизпълненото обещание на Брансън; от друга - това си е категоричен обстрел срещу дългогодишната полова дискриминация, прилагана по отношение на състава на екипажите, изпращани в Космоса. Но в крайна сметка най-важното е, че мечтата на Фънк по всяка вероятност най-накрая ще се сбъдне и чакането ще си е струвало.  

Но за първото място се бори “златното момче” Ричард Брансън: той вече е готов за тестовия полет на VSS Unity, който e подготовка за пътуването извън земната атмосфера на 11 юли. Ако всичко върви по план, Брансън ще се превърне в първия достигнал Космоса милиардер. Към днешна дата VSS Unity, който е проектиран да превозва до шестима пътници и двама пилоти, е изпълнил 21 тестови полета. След 11 юли в графика са предвидени още два допълнителни тестови полета и успехът им ще е поредната стъпка към планираните за 2022 търговски полети на Virgin Galactic. До този момент са направени над 600 000 резервации, сред които е и тази на Уоли Фънк. След като тя вече е в екипа на Безос, дали Брансън ще й “възстанови” сумата по резервацията, или ще й се обиди завинаги? Както всичко друго, дори в космическата надпревара се завъртя една напълно човешка дилема.  

Снимки: Virgin Galactic

Виж още: Илон Мъск чукна 50-те и си пожела космически подарък