Частната програма за космически полети на Virgin Galactic отново се движи в правилната посока. Както беше обещано, компанията завърши тестов ракетен полет на 22 май, при който корабът VSS Unity, двамата му пилоти и придружаващите ги експерименти на НАСА успяха да достигат до Космоса. Това е първият полет на човек от базирания в Ню Мексико космодрум "Америка" на Virgin.

Първоначално полетът бе планиран за декември 2020 г., но се провали, когато компютърна грешка спря запалването на ракетния двигател. Първоначално Virgin отложи полета до февруари, но го отмени отново поради технически проверки. Тази последна мисия тества решението на този проблем в допълнение към първоначално предвидените цели, включително събиране на данни за последните два доклада, които Virgin се нуждае, за да вземе търговския лиценз за космически кораби на американския авиорегулатор за многократна употреба.

Успехът обаче може да дойде твърде късно - Virgin вече отложи първите си полети за космически туризъм за 2022 г. Това може да е болезнено за компания, която продължава да губи пари, докато чака първите си пътувания с платени пътници. Тестът позволява на Virgin да преодолее значително препятствие и може да се съсредоточи върху следващия си тестов полет (точното му време все още предстои да се уточни), вместо да се спира на неуспехите от миналото.

Снимка: shutterstock

Виж още: Над половин милион души желаят пламенно Tesla Cybertruck