Учените от университета в Нанкин вярват, че могат да използват съединения, открити в лунната почва, за локално производство на кислород и гориво, за да поддържат лунни мисии с екипаж.

Екипът анализира лунни проби, събрани от китайския космически кораб Chang'e 5 в края на 2020 г., и установи, че богатите на желязо и титан вещества, присъстващи в лунния материал, могат да действат като катализатор в процес, използващ слънчева светлина и въглероден диоксид.

Стратегията "извънземна фотосинтеза" използва лунната почва за електролиза на водата, извлечена от луната, в кислород и водород. Въглеродният диоксид, издишван от астронавтите, може също да се комбинира с водород от водна електролиза, за да се получат въглеводороди, включително метан, който може да се използва като гориво, според новото изследване.

Сега екипът планира да проектира система за използване на лунната почва и слънчевата радиация. Документът, който беше публикуван онлайн на 5 май в списанието Joule, е част от изследване за използване на наличните на Луната ресурси за подпомагане на човешкото изследване там. Възможността за производство на жизненоважни ресурси на местно ниво би намалила скъпата необходимост от транспортирането им от Земята.

Новото изследване може да има практическо приложение за Китай, който планира съвместна лунна база с Русия. Международната станция за лунни изследвания (ILRS) първоначално ще бъде роботизирана, но се очаква да може да приема астронавти до средата на 2030-те години. Очаква се китайската мисия Chang'e 8 да стартира по-късно това десетилетие, за да тества технология за използване на местни ресурси и производство с 3D печат.

НАСА също така планира да установи дългосрочно, устойчиво човешко присъствие на Луната чрез своята програма Artemis. Тя има за цел да върне хората на лунната повърхност през 2025 г. и да създаде изследователски пост близо до Южния полюс на Луната няколко години по-късно.

Chang'e 5 стартира през ноември 2020 г. и достави 1,731 килограма лунен материал на Земята месец по-късно. Това беше първото успешно завръщане на проба от Луната след мисията на Съветския съюз Луна 24 през 1976 г.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Мобилните игри изкарват повече от РС и конзолните, взети заедно

 

Тагове: